Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području KS povećan broj napada na policijske službenike

policija press1

Kantonu Sarajevo (KS) u posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj napada na policijske službenike, čime je neposredno ugrožena njihova sigurnost prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka. Tako su samo u posljednjih mjesec dana registrirana četiri napada na policijske službenike na području KS-a.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o sigurnosti i uopće radno- pravnom statusu policijskih službenika govorili predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Fahrudin Halač i predsjednik Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić, kao i Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH).

U vezi s tim, prezentirani su zaključci Upravnog odbora Sindikata policije KS (UO SPKS) koji najoštrije osuđuje svaki vid napada na policijske službenike tokom obavljanja njihove dužnosti, uključujući i učestale napade vatrenim oružjem, čime su direktno ugroženi životi pripadnika policijskih snaga.

policija press2

Istovremeno, UO SPKS daje punu podršku svim policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS u zakonitom i profesionalnom izvršavanju službenih poslova i zadataka, te cijeni izuzetne napore policijskih službenika koji svojim djelovanjem najneposrednije utječu na stvaranje povoljnijeg sigurnosnog ambijenta u KS-u, glavnom gradu BiH, a samim tim i u državi BiH.

UO SPKS pozdravlja aktivnosti Skupštine i Vlade KS, s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu, na planu opremanja policijskih službenika uniformama i određenim materijalno tehničkim sredstvima, te ih poziva da i u narednom periodu dodatnim sredstvima poboljšaju uvjete rada i izvrše nabavku dodatne opreme za zaštitu na radu policajaca koji tokom aktivnosti na terenu, nerijetko, bivaju izloženi napadima kriminogenih pojednaca ili grupa.

policija press3

Kako je kazao predsjednik Sindikata policije KS-a Mirza Hadžiabdić, UO SPKS insistira na donošenju neophodnih propisa kojim se regulira radno-pravni status policijskih službenika – novog zakona o policijskim službenicima KS-a, zakona o platama policijskih službenika u KS-u, kao i kolektivnog ugovora između Vlade KS i Sindikata policije KS, te usklađivanje ličnih primanja policijskih službenika, državnih službenika i namještenika uposlenih u MUP-u KS sa primanjima na razini FBiH.

Hadžiabdić je pozvao sve relevantne organe i institucije koji se bave segmentom sigurnosti i zaštite na radu, da doprinesu poboljšanju uvjeta rada i zaštite na radu policijskih službenika i drugih uposlenika koji štite živote i imovinu građana, održavaju javni red i mir, sprečavaju, otkrivaju i dokumentirauju krivična djela, te vrše kontrolu i reguliranje saobraćaja kao i druge poslove i zadatke u skladu sa zakonom.

policija press4

Dodao je da od pravosudnih institucija očekuje da svaki oblik napada na službena lica u vršenju poslova sigurnosti adekvatno sankcioniraju čime će, pored kažnjavanja počinitelja, preventivno djelovati na ostale potencijalne izvršioce ovakvih i sličnih krivičnih djela.

Zaključke UO SPKS-a podržao je predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Fahrudin Halač, istaknuvši spremnost pripadnika policijskih snaga da odgovore svim obavezama na planu očuvanja sigurnog okruženja, uključujući i korištenje svih raspoloživih sredstava u skladu sa zakonom.

Legitimne zahtjeve sindikalnih predstavnika policije podržao je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović, fokusirajući se na poboljšanje radno-pravnog statusa policijskih službenika uopće, uključujući i neophodne akte – kolektivni ugovor i zakone kojima će taj status biti unaprijeđen.

Poručio je da SSSBiH insistira da se ti odnosi detaljno urede te da uposlenici MUP-ova u FBiH za iste ili slične poslove imaju ista ili približna primanja, konstatirajući da bi primjer Sarajevskog trebali slijediti i ostali kantoni