Prognoza vremena

Narednih dana promjenjivo vrijeme, ali u BiH stiže toplotni val, poznato i kada

20190812_2_37742706_46756649

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni, na jugu zemlje do 24 stepena.

U Bosni i na sjeveru Hercegovine jutros je oblačno. u Bosni lokalno pada kiša, a veći dio Hercegovine je sunčan.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati: Bjelašnica 0; Ivan Sedlo 7; Sokolac 9; Bugojno, Jajce, Livno i Sarajevo 10; Bihać, Drvar i Zenica 11; Doboj, Gradačac, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 12; Banja Luka, Prijedor i Sanski Most 13; Bijeljina i Grude 14; Stolac i Trebinje 15; Široki Brijeg 16; Neum 17 i Mostar 18 stepeni Celzijusa.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947Pa, za 5hPa je veći od normalnog i opada.

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na jugu zemlje. Tokom cijelog dana širom Bosne će povremeno padati slaba kiša ili lokalni pljuskovi. Moguća je i slaba grmljavina u centralnim, istočnim i sjevernim područjima. U Hercegovini se pljuskovi očekuju u poslijepodnevnim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni, na jugu zemlje do 24 stepena.

U Sarajevu oblačno. Povremeno može padati kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 17 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza do ponedjeljka

U subotu u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većem dijelu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C.

U nedjelju će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana širom zemlje je moguća slaba kiša i lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C.

U ponedjeljak će u većem dijelu zemlje oblačno sa slabom kišom. Više sunčanog vremena na jugu. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C.

Toplotni talas

Kako je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) naveo u sezonskoj prognozi za period od 1. juna do 31. augusta, najveća temperaturna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u julu. Odstupanja u junu i augustu bi trebala biti nešto manja.

“U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2020. trebalo bi biti nešto toplije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi sa prodorima svježijih zračnih masa. Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 30, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 60 vrelih dana”, navode iz FHMZ.

Detaljnije, pojašnjavaju da se u Sarajevu, u prosjeku, očekuju 24 vrela dana, u Tuzli 28, Bihaću 27, a Mostaru 59.