Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevrijeme u regiji: Vanredno stanje u dijelu BiH, vojska pomaže u Hrvatskoj

BiH

gradiska – sava – poplave 4

Iako je vodostaj Save u opadanju, još uvijek prijeti opasnost od pucanja nasipa duž vodotoka kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Situacija je nešto bolja u Srbiji, gdje su nadležne službe u stanju pripravnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica, očekuje da će do večeras biti sanirana pukotina na savskom odbrambenom nasipu u mjestu Mlinarice u ovoj opštini na sjeveru Bosne i Hercegovine.

“Od 70 metara koliko je nasip urušen došli smo do 30, 35 metara i nastavljamo s daljom sanacijom”, izjavio je Reljić za AA.

Naglasio je da očekuje da će do večeri uspjeti završiti sanaciju i da neće biti opasnosti po mještane.

U Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske istakli su da su angažovali raspoložive resurse i da je sitacija pod kontrolom.
U sanaciju klizišta na nasipu uključen je i veliki broj građana, kao i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Situacija u Hrvatskoj 

Kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava u petak su angažirane snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH sa 110 pripadnika na području Jasenovca i Lekenika u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tako je na području Jasenovca angažirano 109 pripadnika s 10 motornih čamaca, a na području Lekenika jedan pripadnik Hrvatske vojske s cisternom za opskrbu pitkom vodom.

Noćas je u obrani od poplava bilo angažirano 30 pripadnika OS RH s motornim vozilima i strojevima na tri lokacije u Sisačko-moslavačkoj županiji u mjestima Jasenovac, Mlaka i Uštica.

Iako su vodostaji svih rijeka na sisačkom području u osjetnom padu i Sava u Jasenovcu se nakon dužeg razdoblja spustila ispod povijesno najviše razine te trenutni vodostaj iznosi 905 centimetara, pripadnici Hrvatske vojske i dalje su u pripravnosti, ukoliko dođe do procijeđivanja nasipa. Pritisak vode na nasipima najizraženiji je u Košutarici i Uštici.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na snazi vanredna odbrana od poplava u slivu Morave, Save i Dunava

Snijeg pada u većem dijelu Srbije, saobraćaj se odvija malo usporeno, a na pojedinim dijelovima puteva u zemlji stvara se poledica, zbog čega bez prijeke potrebe ne treba kretati na put.

Kako je saopšteno iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS), na pojedinicim dionicama puteva u Srbiji ispod snježnog prekrivača koji od juče pada u zemlji ima leda, što stvara veliku opasnost u vožnji.

Česta su proklizavanja i zaglavljivanja vozila, posebno na usponima i prevojima, što dodatno otežava rad putara, pa bez preke potrebe ne treba kretati na put.  Vozači se savjetuju da koriste puteve prvog i drugog prioriteta, kao i da na put ne kreću ako vozilo nije pripremljeno za zimske uslove vožnje.

Zbog snijega i jakog vjetra koji stvaraju nanose, put Boljevac-Sokobanja preko Rtnja od jutros od pola osam sati  zatvoren je za saobraćaj za sva putnička i teretna vozila, saopštio je Centar za obaveštavanje, dok je od sinoć u 22 sata, zbog velikih padavina i jakog vjetra za saobraćaj zatvoren i put od Bora do Žagubice preko Crnog vrha.

Snijega ima na prilaznim putevima planinama i u okolini Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Novog Pazara, Bačke, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice i Beograda.

Neprohodni su i putevi Braničevo-Miljević-Zelenik i Šabac-Volujac-Zavlaka-Banja Badanja-Krupanj-Gračanica, a na nekoliko desetina puteva je zabranjeno kretanje kamiona.
Na graničnim prelazima putnička vozila se zadržavaju do 30 minuta, a kamoni na prelazu Batrovci 180 minuta, na prelazu Gradina 90 i na Horgošu 240 minuta. Na prelazima Sot, Ljuba i Bačka Palanka je zbog snijega obustavljen saobraćaj kamiona.

Zbog visokog vodostaja reke Save je obustavljen prevoz skelom na graničnom prelazu kod Jamene.