Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen novi projekat

Ni političari neće proći nekažnjeno: OSCE i EU o suzbijanju visoke korupcije u BiH

OSCE1 (1)

Fokus će, između ostalog, biti i na praćenju predmeta visoke i srednje korupcije i organizovanog kriminala

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas su organizirali online prezentaciju novog regionalnog projekta pod nazivom „Pružanje podrške efikasnijem provođenju pravde u predmetima korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu kroz praćenje sudskih postupaka“.

A.DUČIĆ

Ovaj projekat ima za cilj da osnaži vladavinu prava u Bosni i Hercegovini kroz podršku efikasnijem procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i korupcije. Fokus će, između ostalog, biti i na praćenju predmeta visoke i srednje korupcije i organizovanog kriminala.

Izvještaj sa privremenim nalazima i preporukama očekuje se krajem 2022., završni izvještaj godinu kasnije.

Dmitry Iordanidi, zamjenik šefice Misije, Misija OSCE-a u BiH izjavio je Dmitry Iordanidi izjavio je da vladavina zakona značni da nosioci vlasti moraju odgovarati za svoje postupke, da kriminalne mreže mogu biti razbijene a a njihova imovina oduzeta da počinioci visoke korupcije više neće proći nekažnjeno da se pravosuđe nosi sa najvišim predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je da je vladavina prava i borba protiv korupcije alfa i omega pristupa EU.

– Vrlo je razočaravajuće što je malo urađeno u proteklom periodu. Njavažnije pitanje je što pravosuđe ne prati adekvatnim koracima. Potrebno je uspostaviti mjerljivi učinak, potrebno je da vidimo više optužnica ali i konačne presude u predmetima visoke korupcije. Kada pogledamo Priebeov izvještaj, postoji mngoo predmeta s neobjašnjivim pravnima greškama. To je zabrinjavajuće i čini se da ne postoji odogovornosti. Prave se velike greške u pravosuđu i ako se ne učine potrebni koraci imamo problem – rekao je Sattler.