Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije poznat datum referenduma u RS-u

BiH

narodna skupstina rs – kasipovic

U Službenom glasniku RS-a u srijedu je objavljena odluka Ustavnog suda Republike Srpske kojom je utvrđeno da raspisivanjem referenduma o zakonima koje su nametnuli visoki predstavnici, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Iako su u RS-u brojni mediji odmah objavili kako će referendum o državnom Sudu i Tužilaštvu biti održan 15. novembra, ovo je demantovao entitetski ministar pravde Anton Kasipović, pojasnivši da rok od 50 dana u kojem referendum treba biti održan teče od dana objavljivanja odluke Narodne skupštine o njegovom održavanju u Službenom glasniku RS-a.

S ciljem osiguravanja svih pretpostavki za održavanje referenduma, Narodna skupština RS-a je, podsjećamo, na sjednici održanoj 23. septembra izabrala članove Komisije za provođenje referenduma, sa profesorom Željkom Mirjanićem na čelu. U komisiju su izabrani i Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac, Mile Dmičić, Dragan Ristić, Željko Škondrić, Dragoljub Reljić, Dobrila Drinić i Darko Kremenović.

Kako odluka o izboru komisije za provođenje referenduma mora biti potvrđena u Vijeću naroda RS-a, predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović saopštio je jučer da će bošnjački delegati na nju pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ne bude li Vijeće naroda njihov zahtjev uvažilo, na scenu bi ponovo trebao stupiti Ustavni sud RS-a i odlučiti da li je pomenutom odlukom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda

Članovi komisije izabrani su iz reda pravnih stručnjaka na prijedlog parlamentarnih stranaka, koje su kandidovali SNSD, DNS, Socijalistička partija i Nezavisni srpski demokratski klub, dok je opozicija odbila da predloži svoje kandidate.

Predsjednik parlamentarne Komisije za izbor i imenovanje prilikom predlaganja članova podsjetio je da u skladu za Zakonom o referendumu i građanskim inicijativama RS-a, komisija za provođenje referenduma mora da odražava i konstitutivnost naroda u Srpskoj. Da to nije ispoštovano kada su u pitanju predstavnici bošnjačkog naroda na sjednici Narodne skupštine upozorio je poslanik Koalicije Domovina Mihnet Tokić. On je istakao da bez obzira na to što se poslanici Domovine protive održavanju referenduma, jer se njime krše odredbe Ustava BiH, odnosno Narodna skupština RS-a izlazi iz svojih nadležnosti, pa stoga i nisu predložili svoje kandidate za komisiju, to su bili obavezni da učine poslanici neke od srpskih stranaka koje čine većinu u NSRS-u.

Kako odluka o izboru komisije za provođenje referenduma mora biti potvrđena u Vijeću naroda RS-a, predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović saopštio je jučer da će bošnjački delegati na nju pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ne bude li Vijeće naroda njihov zahtjev uvažilo, na scenu bi ponovo trebao stupiti Ustavni sud RS-a i odlučiti da li je pomenutom odlukom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. A do tada neće biti moguće ni objaviti odluku Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma, pa je stoga datum njegovog održavanja neizvjestan. Ili kako je to za Oslobođenje kazao lider NDP-a Dragan Čavić, referendum bi se mogao održati taman pred izbore naredne godine.

U Službenom glasniku navedeno je da je osporenom odlukom propisano da Narodna skupština raspisuje republički referendum na cijeloj teritoriji Republike Srpske, te da referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske”. Na potezu su, ponovo, sudije.