Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na snazi narandžasto upozorenje

Obilne kiše izazvale poplave: Najteže u Krajini, rastu vodostaji rijeka u BiH

Poplave u Krajini
Foto: Armin Pašić/ BHRT

Najteža situacija sinoć je bila u Kulen Vakufu, gdje je poplavljeno dvadesetak objekata

Obilne padavine uslovile su porast vodostaja svih rijeka na području Unsko-sanskog kantona (USK), što je prouzrokovalo brojne probleme u nekolikom općina i gradova tog kantona.

Općina Sanski Most jučer je proglasila stanje prirodne nesreće, kazala je glasnovogovnica FUCZ Majda Kovač. Prema njenim riječima, FUCZ za sada nije imala zahtjeva za opremom i ljudstvom od ugroženih područja.

Najteže u Kulen Vakufu

Najteža situacija sinoć je bila u Kulen Vakufu, gdje je poplavljeno dvadesetak objekata. Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije i Kulen Vakuf-Klisa).

Tim za spašavanje Službe civilne zaštite grada Bihaća, koji je jučer evakuirao dvije mještanke, još uvijek je na terenu i pružaju pomoć ugroženima. Zbog intenzivnih padavina za područje Bihaća izdato je narandžasto upozorenje, a očekivana količina padavina je između 30 i 50, lokalno do 70 litara po metru kvadratnom.

“Zbog vanrednih okolnosti privremeno je obustavljeno odvijanje nastavnog procesa. Probleme predstavljaju i oborinske vode, odnosno aktiviranje klizišta. Osigurane su i vreće za pijesak, dok vodu za piće konzumiraju iz cisterne. Timovi bihaćke Službe civilne zaštite intervenisali su i u naseljima Pecikovići, Pokoj i Klisa. Prema posljednjim informacijama, zbog izlijevanja vode iz riječnog korita u naselju Pokoj i Klisa ugrožene su i putne komunikacije”, navodi se u sinoćnjem izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

U općini Sanski Most, u mjestu Alagića Polje, rijeka Bliha je poplavila jedan dio područja pomenutog naselja i ugrozila 15-ak stambenih i pomoćnih objekata. Tim za spašavanje Službe civilne zaštite evakuirao je dvije porodice.

U gradu Bihaću vodostaj rijeke Une iznosi 142 cm, (kritična tačka je 100 cm). Padavine: 44 l/m2.

U općini Sanski Most, vodostaj rijeke Sane iznosi 343 cm, (kritična tačka je 380 cm). Padavine: 40 l/m2.

Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je dvije tehničke intervencije i to jedna na ispumpavanju vode iz objekta i druga na sapiranju blata sa kolovoza. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije tehničke intervencije na ispumpavanju vode iz objekata.

U općini Sanski Most, Vatrogasna jedinica općine Sanski Most vršila je prevoz vreća za pijesak na područja ugrožena poplavama. U saradnji sa pripadnicima Službe civilne zaštite obavljali su i druge poslove u pomoći stanovništvu ugroženom od poplava, izgradnja nasipa, zaštita objekata, kazali su iz FUCZ.

Vrbas i Vrbanja u porastu

Vodostaji Vrbasa io Vrbanje na području banjalučke regije također su u porastu.

Dragan Babić, šef Odsjeka poslova Civilne zaštite Banjaluka, izjavio je za BHRT da je stanje na tom području za sada pod kontrolom.

Kako je rekao, timovi su u pripravnosti.

“Povećan je dotok vode u Hidrocentralu, ali mi to stalno pratimo, amortizujemo, kontrolišemo da ne bi došlo do nekog izlijevanja”, rekao je Babić.

Vodostaji rijeka u ZDK u porastu, nema izlijevanja iz korita

Vodostaji svih rijeka u Zeničko-dobojskom kantonu su u porastu, ali još uvijek nigdje nije došlo do izlijevanja iz korita, izjavio je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK Džavid Aličić.

“Usljed kiše koja je padala proteklih dana, vodostaj rijeka postepeno raste, ali je još uvijek ispod nivoa obaviještenja opasnosti od poplava”, kazao je Aličić.

Kiša trenutno ne pada, ali i prognostički model koji je za potrebe Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, odnosno Operativno-komunikacijskog centra BiH 112 sačinio Centar za koordinaciju i odgovor na nesreće Evropske komisije (ERCC), ukazuju da na području ovog kantona ne bi trebalo ni biti većih padavina.

Nije bilo ni dojava o kilizištima, a svi su putevi prohodni.

Una u Kostajnici u blagom porastu

Vodostaj Une u Kostajnici jutros u osam sati iznosio je 438 centimetara, što je za oko pola metra više nego prethodnog dana.

Portparol opštine Aleksandar Pašić rekao je Srni da je vodostaj tokom protekle noći blago rastao. Prema njegovim riječima, u Ulici Ranka Šipke voda se približila objektima.

U Kostajnici su od juče na snazi vanredne mjere odbrane od poplava i sve službe, javna preduzeća i ustanove su u stanju pripravnosti.

Vodostaj Bosne raste

Rijeka Bosna u Doboju ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Prema tim podacima, nivo Bosne jutros u 7.30 iznosio je 139 centimetara, u dva sata bio je 112 centimetara, a u jedan 104 centimetra.

Nulta kota vodostaja Bosne za Doboj iznosi 137 centimetara. Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju je 300, a vanredne 450 centimetara.