Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIO

Otkriveno još jedno kombi vozilo preuređeno za krijumčarenje cigareta

Oduzeta cigarete 7 (1)

U teretnom motornom vozilu bile su urađene posebne pregrade koje su služile za krijumčarenje akcizne robe bez markica

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su prilikom kontrole teretnog motornog vozila na putnom pravcu Sarajevo – Konjic privremeno oduzeli 3.918 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Akcizna roba, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 20.550 KM, i ovaj put je bila sakrivena u posebno preuređenim dijelovima kombija, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Kao i prije nekoliko dana, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su identičan način krijumčarenja cigareta koje su bile namijenjene “crnom tržištu” u Bosni i Hercegovini. U teretnom motornom vozilu bile su urađene posebne pregrade koje su služile za krijumčarenje akcizne robe bez markica. Aktivnosti na terenu provedene su prema instrukcijama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

I ova zaplijena rezultat je akcije “Stop švercu” koju je pokrenula Uprava za indirektno oporezivanje a s ciljem sprječavanja nelegalnog prometa duhana, duhanskih prerađevina te bilo kakvog oblika nezakonite trgovine i utaje indirektnih poreza.

Protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, ovlašteni službenici UIO podnijeti će Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.