Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena međunarodna konferencija o Dejtonu: Okrenuti se budućnosti (FOTO)

BiH

konferencija (3)

Obraćanjem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića danas je u Sarajevu otvorena jednodnevna međunarodna mirovna konferencija ”Dvadeset godina mira – put naprijed” u okviru koje će biti govora o uspjesima te nedostacima u postizanju mira u BiH od kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum 1995. godine kao i o trenutnoj ekonomskoj situaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

konferencija (1)

Današnjoj konferenciji u organizaciji Perdana Global Peace Foundation (PGPF), BBI (Bosna Bank International) VIP Business Clubom i Malezijsko-bosanskim poslovnim vijećem (MBBC) odazvao se veliki broj gostiju i govornika.

Izetbegović je svim govornicima poželio dobrodošlicu u Sarajevo s posebnim izražavanjem zahvalnosti četvrtom premijeru Malezije te osnivaču i predsjednik PGPF-a Tun Mahathir Mohamadu zbog iniciranja današnje konferencije. Govoreći o 20. godišnjici od postizanja mira u BiH, Izetbegović je istakao kako je neminovno gledati naprijed.

konferencija (2)

“Pogled na stanje u BiH dvije decenije od okončanja vojnih sukoba zavisi od toga kako to stanje želimo vidjeti. BiH je zemlja sa glomaznom adminstracijom, ali uprkos noseći teret kompleksne države ekonoijma naše zemlje je ipak približena ekonomijama regije”, kazao je Izetbegović.

Naveo je kako se uz pomen Dejtona postavlja i pitanje negove budućnosti.

konferencija (5)

“Otvoreno se prognoziraju dramatične promjene. Izvjestan je racionalniji pristup i sagledavanje odnosa u BiH. Izvjesan i realan put naprijed je cilj ove konferencije. Završeno je stoljeće koje historičari nazivaju stoljećem ratova. Pred nama je novo stoljeće, kako će ono izgledati zavisi od nas i onoga što prenesemo generacijama. BiH i Dejtonski sporazm bit će drugačiji, bit će bolji”, poručio je Izetbegović.

Širom svijeta još uvijek bjesne ratovi, podsjetio je Tun Mahathir ističući kako je postizanje mira jedinstvena želja svih naroda svijeta.

konferencija (6)

“Svi se danas borimo za mir jer ga je teško postići. Oni koji koriste rat da bi postigli svoje ciljeve moraju biti tretirani kao zločinci i zato mir nije moguće postići. U posljednjim ratovima svjedoci smo brojnih laži zemalja koje su učestvovale u ratovima, od Amerike do evropskih zemalja. Danas kada vidite te zemlje, njihovi gubici su na neki način kompentizrani. Japan je postao jedna od moćnih sila u svijetu, Njemačka je zemlja od koje Evropa zavisi. Međutim, jako je puno posljedica zbog rata”, istakao je četvrti malezijski premijer dodajući kako se razmišljajući o osveti, zapostavlja razvoj jedne zemlje.

Mir je daleko najbolji način razvoja zemlje i njenog napretka, poručio je Tun Mahathir ističući kako su brojne zemlje svijeta koje su ratovale zaboravile ono što se dogodilo u prošlosti. Tako je, kako tvrdi Tun Mahathir, učinila i Malezija.

konferencija (7)

“BiH je kao Malezija, imate ljude različitih etničkih skupina. Mi imao tri različite rase, ali u Maleziji uprkos ratu i sukobima između Kine i Malezije mi smo odlučili da to treba ostaviti iza sebe, raditi i ići naprijed od čega će svako imati koristi. To je naša malezijska priča. Nikakve koristi nema vraćati se u prošlost i priželjkivati osvetu”, istakao je nekadašnji malezijski premijer.

BiH postigla je mir, ali razvoj zemlje nije na nivou na kojem bi trebao biti nakon toliko godina mira, kazao je Tun Mahathir dodajući kako vjeruje da će BiH ipak krenuti naprijed.

konferencija (8)aa_picture_20150921_6343509_web

“Svaki put kada dođem vidim da je oporavak učinjen i to je veliko dostignuće. Mnogo se stanje popravilo ovdje od rata jer bio sam ovdje tada, ali je važno da pored toga što trebamo zaboraviti protekli rat, važno je da vlada bude fokusirana na ekonomiju i razvoj BiH. Morate živjeti u miru s ciljem razvoja zemlje. Uprkos prošlosti vi ste uspjeli da živite u miru, nema razloga zašto ovaj mir ne bi mogao biti održiv”, istakao je Tun Mahathir.

Tokom današnje konferencije bit će održana i panel diskusija s ciljem razmjene mišljenja, pogleda i sugestija, te predložena rješenja.

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu čije prisustvo je bilo najavljeno nije bio u mogućnosti prisustvovati konferenciji. Također, iz organizacije ističu kako je bivši potpredsjednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović koji je također bio najavljen kao govornik, otkazao prisustvo zbog porodičnih razloga.

Očekuje se obraćanje bivšeg predsjednika Slovenije Danila Turka, bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, bivši zamjenik premijera Malezije Tan Sri Muhyiddin Yassina, rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Yucela Ogurlua, rektora Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Ejupa Ganića, direktora BBI Amera Bukvića i drugih.