Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandurević: Ako Srbija uđe u EU prije BiH, uslijedit će egzodus 400.000 Srba

pandurevic222

Ne može doći do blokade implementacije rezultata opštih izbora u Bosni i Hercegovini, ustvrdila je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Aleksandra Pandurević, prva zamjenica predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Svi koji tvrde da može doći do blokade implementacije rezultata opštih izbora u Bosni i Hercegovini očito nisu pročitali Izborni zakon BiH. Oni će biti implementirani, a vlast će biti konstituisana”, navela je Pandurević.

Prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji su u proceduri, kaže, ne mogu imati podršku. Govori se, navodi, o dva ključna prijedloga, a to su prijedlozi HDZ-a BiH i SDA.

“Ima tu još nekih koji dovode do tehničkih poboljšanja i koji su, mislim dobri, a koji pokušavaju spriječiti izbornu krađu. To su prijedlozi Nezavisnog bloka i SDP-a. Mislim da ukoliko zaista ima volje da napravimo koaliciju protiv izborne krađe da ova dva prijedloga mogu dobiti podršku. Što se tiče prijedloga SDA i HDZ-a BiH sasvim je jasno da su oni neprihvatljivi jednom od dva naroda, te nisu u skladu sa Ustavom FBiH. Izborni zakon BiH se u principu treba donositi na način da za njega, ne samo da postoji konsenzus tri naroda, nego i konsenzus pozicije i opozicije. To su sistemski zakoni”, navodi Pandurević.

– Komšić ne može, ali može Srbin iz SDP-a –

Kaže kako ne vjeruje da do izmjene i dopune Izbornog zakona BiH može doći do izbora, prije svega što su i dalje dijametralno suprotni stavovi i HDZ-a BiH i SDA.

“Sasvim je jasno da je minimum ispod koga HDZ BiH ne ide jeste pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno izborne jedinice što s druge strane ni jedna politička partija sa sjedištem u Sarajevu neće prihvatiti. Što se tiče nas kao SDS-a, odnosno Saveza za promjene, mi smo spremni prihvatiti samo ona rješenja koje dogovore politički faktori u FBiH i koja nisu na našu štetu. Ali, sve što oni dogovore da ne nanose štetu srpskom narodu, RS-u, Srbima koji žive u FBiH mi ćemo apsolutno podržati”, poručila je Pandurević, koja je inače predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Ona je govorila i o tome zašto se u izmjene i dopune Izbornog zakona BiH uvodi priča o izboru članova Predsjedništva BiH, a ne samo izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH kako to tretira i odluka Ustavnog suda BiH.

“Ovdje je jasno da se mnoge presude ustavnih sudova koriste upravo zato da bi se otvorilo pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Tako imamo zloupotrebu i da nismo implementirali presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci do sada, iako je nju trivijalno implementirati. Ako hoćete mene da pitate kod implementacije presude Sejdić-Finici mislim da je ključna greška iz prošlog mandatnog perioda kada se to moglo implementirati i bez toga da budemo taoci jedne politike ovdje. Na taj način smo mogli skinuti makar taj teret. Ja ne kažem da ne treba riješiti hrvatsko pitanje. Treba, ali dajte da idemo korak po korak. Ako riješite jedan korak riješit ćete i drugi. A, nemojte da ništa ne rješavamo da bismo dobili ovo. I onda smo svi taoci te jedne situacije”, cijeni Pandurević.

Smatra da hrvatski, srpski i bošnjački narod prvenstveno ugrožavaju njihovi lideri.

“Činjenica je da imamo ogroman odliv hrvatskog stanovništva iz BiH u posljednje četiri godine zato što su mnogi ljudi imali domovnice i putovnice. I kako je Hrvatska ušla u EU otišli su trbuhom za kruhom. Da im se obezbijedi posao nije prepreka bio Izborni zakon BiH. Sasvim sigurno ni Ustav BiH. Tako da ne mislim da je to problem. Ovdje se ustvari skreće pažnja s ključnih problema i pitanja. Pa HDZ BiH je u vlasti tolike godine. Zašto sve to nije riješeno? Ne možete kriviti nekog drugog”, smatra Pandurević.

Kaže kako su imali paradoksalnu situaciju na posljednjoj sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ne želi, navodi, da brani bilo koga, ali poznato je da HDZ BiH spori legitimitet Željki Komšiću kao Hrvatu koji je izabran i biran bošnjačkim glasovima.

“Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH zastupnik Denis Bećirović iz SDP-a pokrenuo je inicijativu da pozovemo, samo da pozovemo kantonalne skupštine u četiri kantona u FBiH da konačno implementiraju presudu Ustavnog suda BiH i da Srbi budu konstitutivni u ta četiri kantona koji imaju hrvatsku većinu. Najoštrije se tome usprotivio drugi zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH. I kao posljednji argument zašto se to ne treba prihvatiti je izvukao podatak da je potpredsjednik kantonalne skupštine Srednjobosanskog kantona Srbin iz SDP-a. Pazite, ako je Srbin iz SDP-a legitiman, a biran je i on bošnjačkim glasovima, ja mu zaista ne sporim legitimnost, jer ne pravim tu vrstu podjela, zašto je onda Željko Komšić nejednakopravan. Dakle, takav pristup Lovrinovića je pokazao da je njima sasvim ok kada oni nametnu nekog Srbina, ali im nije OK kada Bošnjaci izaberu nekog Hrvata. Pa ne možete gospodo koristiti dvostruke aršine”, poručila je Pandurević.

– Akcize će sve poskupiti u BiH –

Naglašava da je jako čudi da Ustavni sud BiH već nije prihvatio zahtjev grupe zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH za privremenom mjerom, kako izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH ne bi stupile na snagu 1. februara.

“To očito govori o političkom uticaju na Ustavni sud BiH. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao – ma ništa od toga. Kako on zna da nema ništa od toga? Mi ovdje u Parlamentarnoj skupštini BiH i sada imamo u Predstavničkom domu izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH koje je predložio Savjet ministara BiH s kojim dva člana Kolegija ne znaju šta da rade. A, Savjet ministara BiH ih ne povlači. I pazite, te zakone o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda mi smo samoinicijativno kao zastupnici stavili na Komisiju za budžet i finansije, dali negativno mišljenje”, naglašava Pandurević.

No, kaže, dobili su dopis predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Borjane Krišto.

“Imam je namjeru pitati da li je ona to uradila u ime Kolegija ili u svoje lično ime. Ona nas je obavijestila da mi nismo, iako nam Poslovnik to dozvoljava, mogli staviti te zakone na sjednicu Komisije za finansije i budžet bez da nas je ovlastio Kolegij. Odlično, ja sam mnogo zahvalna na takvom dopisu predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH Borjane Krišto a reći ću i zašto. Jer, mi smo to naveli u našoj apelaciji, identična situacija se desila u Domu naroda PS BiH. I naš cilj je bio da demaskiramo čitavu situaciju u Predstavničkom domu PS BiH. Delegati u Domu naroda PS BiH koji su članovi Komisije za finansije i budžet razmatrali su ta tri ista zakona, a da ih nije zadužio Kolegij Doma naroda PS BiH. Kolegij Doma naroda PS BiH ih je formalno zadužio tek pošto su oni razmatrali te zakone. Dakle, kako je to nešto moguće u Domu naroda PS BiH, a nije u Predstavničkom domu PS BiH”, pita Pandurević.

I to je, kaže, još jedan argument za Ustavni sud BiH da ovdje neko krši Poslovnik. Ili predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH Borjana Krišto ili su, navodi, Poslovnik prekršili njene kolege delegati iz HDZ-a BiH u Domu naroda PSBiH.

“Sasvim je sigurno da će zbog povećanja akciza na gorivo do poskupljenja doći. Pazite, svi su, ne samo ovi koji prodaju naftu i naftne derivate iskoristili ovo povećanje akciza. Već su trgovci iskoristili to, pa je došlo do povećanja cijena u prodavnicama zato što će doći do poskupljenja goriva. Sasvim je sigurno da će život biti mnogo skuplji, jer svako poskupljenje goriva za sobom vuče lančano poskupljenje roba i usluga. To dovodi do poskupljenja svih prehrambenih artikala, svega gdje se koriste goriva, a koriste se svuda. Tako da poskupljenja života su neminovna”, poručuje Pandurević.

– Borbu protiv kriminala i korupcije u BiH ne želi međunarodna zajednica –

U BiH ne radimo na borbi protiv kriminala i korupcije, tvrdi Pandurević, zato što ni međunarodna zajednica to ne želi.

“Svi smo mi ovdje bili svjedoci, posebno u Parlamentarnoj skupštini BiH, koliko je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH, lobirao za akcize kada je bio u pitanju interes Evropske banke za obnovu i razvoj. Da je Wigemark pokazao 10 posto te volje da natjera domaće političare da se uhvatimo u koštac s borbom protiv kriminala i korupcije, da recimo donesemo zakon o ispitivanju porijekla imovine, mi bismo sada imali mnogo bolju situaciju. Ja se plašim da međunarodnoj zajednici ovdje odgovara da na političkoj sceni imaju korumiprane lidere, jer onda mnogo lakše izlaze na kraj s njima. Jer, znate nije naš interes procesuirati nekoga da biste ga strpali u zatvor, interes je držati u fioci dosijee takvog političara i onda on izlazi u susret vašim političkim zahtjevima. To se koristi i u pravosuđu. Naše pravosuđe nije nezavisno. Naše pravosuđe je pod političkim uticajem. Vi sada maltene, imate dobar broj sudija, tužilaca kojem možete dodati i crticu određene političke opcije”, smatra Pandurević.

I onda ti tužioci, kaže, “po nalogu svog partijskog šefa ne završavaju određene istrage u datom roku, zakonskom roku, nego te istrage drže”.

“Koliko se recimo predmet Pavlović banka nalazi u Tužilaštvu BiH godina i još mnoge druge istrage. Onda to godinama držite u fiokama i kada vam zatreba samo ucijenite onog političkog protivnika. Bojim se da sve dok građani BiH ne urade ono što su uradili građani u Rumuniji nedavno, kada je politika pokušala da smanji ovlaštenja glavnog tužioca, žena je godišnje hapsila 1.000 političara raznih nivoa, među njima i premijera, ministara, poslanika… neće biti pomaka. Naime, sve dok se ne desi onaj bunt javnosti kakav se desio u Rumuniji bojim se da ovdje nećemo imati napretka, jer niko ne želi da se odrekne poluga kojim raspolaže”, navodi Pandurević.

Ne smatra da je trenutno “posrijedi blokada kada je u pitanju evropski put BiH”. Jer, kaže, imali smo jedan duži period kada se ništa nije radilo, a to je bio period do 2014. godine kada bukvalno niti jedan korak nije napravljen četiri-pet godina.

– Prijeti egzodus oko 400 hiljada Srba iz BiH –

“Članstvo u EU nije samo stvar htjenja BiH, nego i EU. Vidite koliko je EU imala različite aršine prema različitim državama koje su ulazile u EU. Pa, ušla je Hrvatska s onakvom diskriminacijom prema Srbima, s uzurpacijom srpske imovine, stanova. Da to BiH radi onda bi to bio uslov svih uslova. Tu je dosta pitanje njihovih odluka. Činjenica je da ni mi ne sagorijevamo, da se to zloupotrebljava, da nažalost jedno tako bitno pitanje koristi se za međusobna politička saplitanja. Ja mislim da je naš najveći interes kao teritorije, pa čak možda i najviši srpski interes da se taj put ka EU ubrza”, navela je Pandurević.

Jer, kaže, treba se sjetiti kakav je problem BiH imala s adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kada je Hrvatska ušla u EU.

“Pa šta će nam se tek desiti ako Srbija uđe prije BiH. I Crna Gora s kojom nemamo tu vrstu trgovinske razmjene, ali imamo sa Srbijom. To će za nas značiti novi ekonomski udar, a da ne kažemo da će značiti egzodus 300-400 hiljada Srba sa ovog područja u Srbiju jer će tamo sa pasošima EU ići i tražiti posao da žive dostojanstveno kao ljudi”, stava je Pandurević.

Ne misli da su aktivnosti koje su se desile u RS-u od rezolucije o vojnoj neutralnosti tog entiteta, do najave povlačenja dogovora o Akcionom planu za članstvo (MAP) u dnevnopolitičkoj upotrebi.

“Nama je drago da je predsjednik RS-a Milorad Dodik prihvatio stavove SDS-a, jer je Nebojša Radmanović kao tadašnji član Predsjedništva BiH potpisivao zahtjev za MAP, Nikola Špirić svojevremeno kao predsjedavajući Savjeta ministara BiH borio se i zalagao, tražio čak, imate na jednoj Jadransko-jonskoj konferenciji gdje je tražio hitan prijem BiH u NATO, a to je radila i bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić. Dok su oni to radili SDS je i tada rekao da sa stanovišta srpskih nacionalnih interesa mi ne smijemo dozvoliti da se nađemo u različitim blokovima u odnosu na Srbiju i da taj svoj put treba da vežemo za Srbiju. Oprostite, kao Srpkinja ne želim da nam se ponovi 1914. godina kada su Srbi sa jedne i druge strane Drine išli u dvije različite vojske, udarali jedni na druge”, navodi Pandurević.

Ako je Srbija, kaže, vojno neutralna, misli da i BiH treba da to bude. U krajnjoj liniji, kaže, ako se nje pita bila bi najsretnija da se svima u BiH sem policajcima oduzme oružje.

“I njima da ostavimo pendreke i to električne da bi mogli djelovati u slučaju potrebe. Jer, ovdje oružje ne donosi nikakvo dobro ovoj zemlji. Ukoliko Srbija promijeni svoj stav ne možemo ni mi protiv čitavog okruženja. Onda trebamo i mi kao prostor da se pridružimo tom pravcu”, smatra Pandurević.

– Nije do BiH, Hrvatska je u zavadi sa svima –

Kada je riječ o odnosima sa susjedima, posebno Hrvatskom, Pandurević poručuje da ne treba da uvijek krivimo isključivo nas, u BiH.

“BiH je u vrijeme kada je Ivo Josipović bio predsjednik imala jako dobre odnose s Hrvatskom. Hrvatska, nažalost, nakon promjene vlasti u toj zemlji i ulaska u EU se promijenila. Do ulaska u EU vodili su umjerenu politiku da bi prekoračili taj prag, a nakon toga je u Hrvatskoj došlo, žao mi je što moram reći, do povampirenja ustaštva. I Hrvatska je nakon toga u svađi ne samo s BiH. Hrvatska je u svađi i sa Srbijom, u svađi je, odnosno sijevaju varnice i ka Crnoj Gori, a posebno je u svađi sa Slovenijom. Tako da ja bih rekla, da je tu ipak, malo do hrvatske politike, a ne prvenstveno do nas ovdje u BiH”, istakla je Pandurević.

Kaže da želi podsjetiti na neke izjave iz Hrvatske prema BiH koje uopšte nisu bile dobronamjerne, ni prema kome ko ovdje u BiH živi, pa čak ni prema hrvatskom narodu.

“S druge strane odnosi prema Srbiji su onako, čas gore, čas dole. Meni je drago da oni u posljednje vrijeme idu tom nekom uzlaznom putanjom, da idu putem razvoja infrastrukturnih projekata koji trebaju donijeti boljitak, ne samo Srbiji i BiH, nego čitavom ovom regionu. Nadam se da smo svi shvatili da te bezvezne varnice, odnosno ispaljivanje varnica nikome ništa dobro ne donosi. Treba da spustimo tu retoriku i da vidimo šta možemo zajedno uraditi da nam svima ovdje bude bolje”, naglasila je Pandurević.

Ona je govorila i o tome da li su nedavni dogovori u Turskoj o dvije trase brze ceste koji bi povezali Sarajevo i Beograd pokazatelj unapređenja odnosa BiH i Srbije.

“Dobro je što iz Istanbula nismo čuli niti jedan disonantan ton, što je sve to bilo dogovoreno, što smo vidjeli pozitivne izjave i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Uostalom čak i oni koji su protiv tog sastanka, a prvenstveno vidim da su kritike izricali predsjednik RS-a Milorad Dodik, ne znam zašto i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nisu našli ni jednu zamjerku na taj dogovor koji su postigli Vučić-Izetbegović-Erdogan. Vrlo mi je zanimljiv bio jedan stav. Znamo da se član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prije par mjeseci sastao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom nasamo i bila su saopštenja. On se sa njim često viđa i predsjednik RS-a Milorad Dodik nikada nije reagovao na takve sastanke, ni posljednji put kada su se sastali Izetbegović i Erdogan. A, kada se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pridružio predsjednik RS-a Milorad Dodik ima nešto protiv toga. Pitam se da li on u stvari ne vjeruje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću? Zar misli da će Aleksandar Vučić uraditi nešto protiv interesa Srba i RS-a? Mislim da je u suštini Miloradu Dodiku smetalo što Dragan Čović nije tu i da je to stvarni razlog zajedničke bune Milorada Dodika i Dragana Čovića”, navela je Pandurević.

Jer, kaže, i svi ostali idu, a da ne idu u ime Predsjedništva BiH i da nema platforme. Navodi da je tako i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno bio u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Nije bilo platforme. Pitala sam člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića šta zna o tom sastanku? On mi je rekao – ništa. Ili Čović stalno ide u Zagreb, bez platforme Predsjedništva BiH. I ne vidim da je to ikada Miloradu Dodiku ili bilo kome u BiH smetalo. Zaista nemam ništa protiv. Ako Čović ima najbolje odnose sa Zagrebom i ako to može donijeti neku ekonomsku korist BiH, ja sam zato da ga svi mi šaljemo i neka ne dolazi iz Zagreba. Ako, najbolje odnose sa Beogradom ima Mladen Ivanić, neka Mladen Ivanić ‘visi’ u Beogradu, neka nam donese neku korist. Ako Bakir Izetbegović ima najbolje odnose s Ankarom, neka se sastaje s Erdoganom, neka nam donese projekte ovamo. Nemojte da stalno gledamo, a što je on otišao bez mene. To su zaista bolesne i jalove sujete”, stava je Pandurević.

– Neće biti priznanja Kosova –

Smatra da odnose BiH i Srbije ne treba opterećavati pitanjem Kosova.

“Mislim da bošnjački političari trebaju imati mnogo više mudrosti. I sami znaju šta je realnost, da priznanja Kosova nema dok to ne prihvati i RS, a to vam je nikada. I ne treba da otvaramo te teme bespotrebno, radi nekog jeftinog dodvoravanja domaćoj politici, a s druge strane narušavamo i unutrašnje međunacionalne odnose u BiH, ali i regionalne odnose. Od priznanja Kosova nema ništa. Čemu potezati to pitanje? Je li tako? Nema potrebe. Pa možemo i mi gurati prst u oko pa nalaziti neke probleme po bijelom svijetu koji se možda ne dopadaju Bakiru Izetbegoviću i zastupati suprotne stavove. Čemu to? Kuda nas to vodi? Recimo da se mi svađamo zbog nekih stvari o Bliskom istoku. Sve je to šizofreno i suludo”, kaže Pandurević.

Navodi da je nekadašnji savezni sekretar inostranih poslova SFRJ Raif Dizdarević davno rekao da će posljednja država koja će priznati Kosovo nakon Srbije biti BiH.

“To svi domaći političari u BiH treba da shvate”, poručila je Aleksandra Pandurević, prva zamjenica predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH.