Parlament BiH: “Nema hrabrosti” za komisijsku raspravu o akcizama

BiH

parlament bih (2)

Komisija za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine postupila je suprotno Poslovniku neosnovano uvrštavajući u dnevni red današnje sjednice set zakona o akcizama jer prema tim propisima nije bilo moguće tri zakona razmatrati po skraćenom postupku.

Kazala je to danas novinarima u Sarajevu poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić, podsjećajući da je Dom naroda PSBiH, kao predlagač tih zakona, predložio hitnu proceduru što podrazumijeva ne razmatranje zakona u komisijskoj fazi.

Ovi zakoni na predloženom su dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma i on ih treba razmatrati onako kako ih je predlagač poslao u proceduru, tvrdi Majkić bez obzira na postupak Komisije te je najavila da će SNSD-e i ovaj put podržati te zakone.

Govoreći o ovom setu zakona koji predviđaju povećanje akciza na biogoriva i biotečnosti te putarine za 15 feninga, poslanik Demokratske fronte (DF) i član Komisije Damir Bećirović smatra da nije bilo hrabrosti da se zakoni razmatraju u komisijskoj fazi.

On s druge strane tvrdi da je predlagač i dalje Vijeće ministara te bi trebalo provesti skraćeni postupak kako je Vijeće ministara predložilo zakone koji su u toj proceduri i razmatrani na Domu naroda tvrdeći da je u ovom slučaju bilo mnogo kršenja procedura i najavivši da DF to neće podržati.

– Uz povećanje putarine od 15 feninga tu je i 17 posto PDV-a te će cijena goriva minimalno porasti za 20 feninga – napominje Bećirović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, bez obzira na predložene modificirane tekstove ovih zakona, najavio je da ova stranka neće glasati za to jer nisu ponuđene ozbiljne ekonomske analize niti projekcije kako bi se trošila sredstva prikupljena na taj način.

S druge strane poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić podvukao je da su date garancije gdje će novac biti utrošen zbog čega u tom Klubu nema dileme za podršku ovim zakonima s ciljem pokretanja ekonomije u državi.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) prekinuo je sjednicu parlamentarne komisije u trenutku kada se trebala izjasniti o setu zakona o akcizama.

Radi se o zakonima koje je prvobitno predložilo Vijeće ministara i to Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.