BiH

istočno sarajevo

Plakati podrške generalu u bijegu

12/08/2021
FOTO: srna

Savčiću je određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva, saopšteno je iz Suda BiH

Na području Istočnog Sarajeva jutros su osvanuli plakati podrške Milomiru Savčiću, generalu VRS osumnjičenom za učešće u genocidu u Srebrenici.

Podsjećamo, nakon što je Sud BiH odredio pritvor Savčiću zbog kršenja mjera zabrane, on se nalazi u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Na plakatima je napisano “Podrška generalu. Tvoje Srpsko Sarajevo”.

Savčićev advokat Miodrag Stojanović potvrdio je jučer za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je uložio žalbu na rješnje Državnog suda kojim je određen pritvor njegovom branjeniku, optuženom za genocid u Srebrenici, koji nije pronađen na kućnoj adresi nakon što mu je određen pritvor.

Sud BiH je u ponedjeljak, 9. avgusta, na prijedlog Tužilaštva, odredio pritvor generalu Savčiću zbog, kako je navedeno, kršenja mjera zabrane.

Savčiću je određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva, saopšteno je iz Suda BiH.

Iz Suda BiH su također objasnili zašto Savčić nije zadržan u pritvor nakon ročišta, odnosno zašto mu je dozvoljeno da napusti zgradu Suda BiH nakon čega mu se gubi svaki trag.

Jučer se oglasio MUP Srbije. U saopštenju je navedeno da se Savčić ne nalazi u Srbiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.