Sarajevo

Protest zaposlenika državnih institucija: Tražimo da se vrati naša plata od prije deset godina

protest drzavni sluzbenici (1)

Karčić je kazao da stručni suradnik uposlen u institucijama Bosne i Hercegovine ima plaću između 1.100 i 1.200 maraka, a da higijeničarka ima platu od 475 maraka

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine protestirali su danas ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteste je organizirao Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, a na skupu se okupilo blizu stotinu državnih službenika.

Predsjednik Sindikata Salih Karčić istakao je da nezadovoljni uposlenici državnih institucija žele uspostaviti dijalog s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, odnosno svojim poslodavcem i da to traje već deset godina, a da se problemi službenika ne rješavaju.

Zaposlenici su nezadovoljni nepotpisivanjem kolektivnog ugovora, neplaniranjem povećanja plata, stranačkim politikama urušavanja institucija i lošim uvjetima života zbog malih primanja

“Za protest nas je pokrenula odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine o usvajanju budžeta za ovu godinu sa koeficijentom od 4,75 koji je omalovažavajući i diskriminirajući i koji traje deset godina. Državni službenici i uposlenicima deset godina imaju fiksnu platu“, kazao je Karčić i dodao da je to dovelo do toga da državni službenici Bosne i Hercegovine danas imaju 20 do 30 posto manje plate od službenika koji rade isti posao u nižim instancama vlasti, odnosno na entitetskim i kantonalnim nivoima.

Karčić je kazao da stručni suradnik uposlen u institucijama Bosne i Hercegovine ima plaću između 1.100 i 1.200 maraka, a da higijeničarka ima platu od 475 maraka, što znači da ministar čiju ona kancelariju čisti ima deset puta veću platu od nje.

“To su državni službenici, uposlenici, a ne parlamentarci. Koristim priliku da vam napomenem da mi državni službenici nemamo veze s parlamentarcima koji svoje plate primaju s naknadama od šest do osam hiljada. Nemamo ni fizičkog kontakta, samo se srećemo na platou. Međutim, kada mi najavimo štrajk, onda mnogi komentiraju šta tražimo kad imamo plate od 6.000“, kazao je Karčić.

Ističući kako nezadovoljni državni službenici pozivaju Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da pogleda kroz prozor i shvate da postoje ti službenici i da počnu rješavati njihove probleme, počevši od potpisivanja kolektivnog ugovora koji im je dostavljen još 2019. godine.

“Mi samo tražimo da se vrati naša plata od prije deset ili 12 godina kada je koeficijent bez ikakvog osnova smanjen sa 5,35 na 4,75“, kazao je Karčić i dodao kako će Sindikat nastaviti svoje aktivnosti i u okviru zakona tražiti svoja prava.

Sindikat je uputio i pisma u kojima je i nekoliko ambasada u obavijestio o svojim problemima, a Karčić je kazao da će u augustu ili septembru biti organiziran i štrajk i to u skladu sa zakonskim pravilnicima.

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Ramo Hrustemović istakao je da u potpunosti podržava zahtjeve reprezentativnog Sindikata državnih službenika te je naglasio da i ta Agencija već godinama upozorava na iste probleme i lošu politiku koja se odražava na njen rad.

“Mi smo agencija jedina na nivou države sa medicinsko-zdravstvenom djelatnošću i kao takva činimo grupaciju zdravstvenih radnika koji su apsolutno neprepoznatljivi na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine“, kazao je Hrustemović.

Naglasivši da je i pri odluci o podršci protestima Agenciji za lijekove i medicinska sredstva uvijek na prvom mjestu pacijent, Hrustemović je kazao da je kontrola lijekova, vakcina i medicinskih sredstava od velike važnosti.

“Ja o platama ne mogu da govorim jer me sramota da jedan farmaceut, analitičar, ljekar, biolog, ljudi koji imaju rizikofaktore pri analizama, imaju manju platu od jednog paušala parlamentarca“, kazao je Hrustemović.

Poručio je ”svi se trebaju zapitati za našu sudbinu ako se nadležni uskoro ne pozabave problemima Agencije za lijekove” te dodao ”struka ne bi trebala ići u politiku”.