Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Farsa u Sarajevu

Prva pravna pobjeda radnika Agencije Poslovnost: Zaštitari uklonjeni, ali ostali su betonski blokovi

zgrada Agencije Poslovnost (1)

Općinski sud nakon mjesec dana naredio zaštitarima da se sklone i puste radnike do svoji radnih mjesta, drugi postupak oko betonskih blokova se vodi u Kantonalnom sudu

Sudski izvršitelji Općinskog suda Sarajevo jučer su ispred zgrade Agencije Poslovnost u ulici Kotromanića na broju 48 naredili uklanjanje zaštitara Agencije za zaštitu ljudi i imovinu „GAMA AA“ koji su više od mjesec onemogućavali radnicima Agencije Poslovnost pristup radnim mjestima.

Piše: A. DUČIĆ

Ovo se desilo nakon što je Općinski sud konačno donio rješenje koje su radnici toliko dugo čekali. No, kako nam je potvrdio advokat radnika Agencije Poslovnost Mirza Ališah ostao je još uvijek neriješen drugi problem – betonski blokovi. Njih je, prema tvrdnjama radnika Agencije Poslovnost firma „Brend“ s kojom su u sporu nezakonito postavila ispred zgrade kako bi se radnicima Agencije Poslovnost onemogućio prilaz zgradi.

„Što se tiče postavljenih blokova, drugi postupak je u toku koji je trenutno u fazi odlučivanja po žalbi pred Kantonalnim sudom. Radnici su zbog te situacije i dalje odlučili nastaviti proteste ispred zgrade Općinskog i Kantonalnog suda. Oni nemaju gdje drugo već svoja prava potraživati na ulici. Kantonalni sud bi trebao što je prije moguće donijeti odluku po žalbi, jer se gubi smisao ako će odluka biti donesena za godinu dana“, kazao je Ališah.

On je pojasnio da Kantonalni sud odlučuje po ovom pitanju budući da je prvostepeni sud prijedlog odbacio smatrajući da je postupak u toku. Međutim, smatra Ališah, to su dva činjenično-pravno odvojena postupka.

„Mi smo imali sastanak kod predsjednice Općinskog suda koja je zamolila da radnici više ne protestuju s navodima da ometaju rad suda. Mi smo kazali da se ometa i rad Agencije Poslovnost i da moraju shvatiti da nije ni njima lako, jer imaju 10 invalidnih lica koja moraju preskakati betonske blokove da bi došli na posao. Radnici urgiraju da se odluka u Kantonalnom sudu donese na vrijeme a ne kako je inače praksa nakon više godina“, kazao je Ališah.

Kako su ranije bili primorani da putem skela i merdevina s druge strane objekta ulaze u prostorije Agencije gdje su im radna mjesta, radnici su sada, kako nam je rečeno, napravili improvizirani most kako bi prelazili preko betonskih blokova da bi došli na svoja radna mjesta.

Lea Bajrić, jedna od uposlenica Agencije Poslovnost, kazala nam je kako ne može shvatiti da se ovako nešto dešava u 21. stoljeću. Naglasila je da su radnici u ovakvoj situaciji skoro dva mjeseca.

„Ovo je klasično samovlašće, da neko svojevoljno drugome prilaz blokira, i govori o tome da nam država nažalost ne funkcionira. Meni je naprimjer neshvatljivo da policija govori radnicima da koriste merdevine kako bi došli do radnog mjesta. To je u najmanju ruku za disciplinskog postupka“, kazala je Bajrić.

 

Dodala je da predmet koji se odnosi na uklanjanje betonskih blokova nikada nije trebao doći pred sud, već je to stvar općinske građevinske inspekcije koja je bila dužna djelovati.