14 prioriteta eu

Sastanak Grubeše, Kavalec i Sattlera: Usvojiti Strategiju za procesuiranje ratnih zločina

IMG_2

Ministar Grubeša je goste upoznao sa pitanjem usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša na današnjem sastanku sa šeficom OSCE-a u BiH, ambasadoricom Kathleen Kavalec, ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom i šeficom ureda za vladavinu prava Margriet Prins, razgovarao je o 14 prioriteta EU.

Ponovno je pokrenuto pitanje nužnosti usvajanja Strategije za procesuiranje ratnih zločina, kao i izmjena u Zakonu o VSTV-u, te u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH.

Ministar Grubeša je goste upoznao sa pitanjem usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

– Ministarstvo pravde BiH učinilo je sve što je od njega traženo za otklanjanje, navodnih, nedorečenosti u materijalu Radne skupine, zbog čega stvarno ne znam što se više može osporavati. Međutim, i dalje se osporava – kazao je Grubeša.

Ambasador Sattler je istakao da je Strategija veoma bitno pitanje Europskoj uniji, navodeći uz to da je već puno novca utrošeno da se ovo poglavlje zatvori.

Uz poseban naglasak na potrebi da se usvoji Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, na sastanku je razgovarano o nužnoj izmjeni Zakona o VSTV-u koja će stvoriti temelj za uspostavu Jedinice za integritet, te o izmjenama Zakona o sukobu interesa, koje bi se trebale završiti tokom idućeg mjeseca, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.