Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta su pisali bh. mediji tokom pregovora u Dejtonu: Šta ako Alija ne potpiše?

BiH

dejton2

U digitalnom arhivu “Infobiroa”, kojem Fokus.ba ima pristup, pronašli smo nekoliko tekstova objavljenih prije 21 godinu, kada je potpisan Dejtonski sporazum koji je zaustavio krvavi rat u BiH.

“Šta će donijeti Dejton: rat ili mir? Izetbegoviću nije lako donijeti odluku, jer šta god uradi, pogriješiće. Tuđman i Milošević imaju mnogo lagodniju poziciju, odlučuju o sudbini tuđe, a ne svoje zemlje”, piše Emir Habul u tekstu “Veliko iščekivanje” objavljenom 21. novembra 1995. godine.

Istina, i Miloševiću se žuri jer od ishoda u Dejtonu zavisi skidanje ekonomskih sankcija Srbiji. Reklo bi se da je bosanski predsjednik Izetbegović izložen podjednako jakim pristicima i da potpiše (međunarodni pregovarači) i da ne potpiše (kod kuće). Taj izbor nije lako napraviti jer i jedna i druga opcija imaju veliku cijenu.

Razna udruženja ovih dana odašilju poruku: “Ne potpisuj, Alija”. A šta ako ne potpiše? Rat se nastavija. U tom slučaju Bosna protiv sebe ima i Tuđmana i Miloševića i pride Ameriku. Doduše, Amerika može ostati pasivna, ali je to isto kao da je protiv, Bosanska armija ne može računati na podršku svijeta za nastavak rata koji je već odlučio da se rat u Bosni završi remijem. Ne može se računati ni na podršku Tuđmanu, a bez ućešća Hrvatske vojske jako su male šanse da se presiječe koridor, na primjer.

111

Stvar je ozbiljne procjene koliko Armija BiH može sama. Ne treba zaboraviti da su posljednji uspjesi i rezultat niza dobrih okolnosti. Udari NATO-a sa konkretnim i razornim psihološkim dejstvom, te akcije „Oluja”. Faktore koje treba uračunati je važeći embargo na naoružanje te istrošenost biološke mase u protekle četiri godine agresije: 200.000 mrtvih, više desetina teško ranjenih i pola Bosne u izbjeglištvu po svijetu.

Mir donosi predah i obnovu zemlje. Ali mnogi neće biti zadovoljni teritorijalnim rješenjem. Vrisnuće Posavci, Podrinjci, Hercegovci i Krajišnici, “Mi smo prodani”.

Galamiće i opozicija da je “Bosna sahranjena”. U emotivnim reakcijama zaboraviće se da je prihvaćeni plan kontakt grupe podrazumijevao i neke ustupke. Elem, šta god se uradi ne valja. Prvi neuspješni medunarodni posrednik lord Karington ovih dana u intervjuima objašnjava šta bi bilo da se svijet nije uplitao u rat u Bosni:

“Hrvatska bi dobila nezavisnost, Bosna bi bila podijeljena, dok bi Muslimani ostali u očajnoj situaciji”. A na pitanje šta će biti poslije silnih međunarodnih intervencija, uključujući i Dejton, lord odgovara: “Isto!“ Zna se šta je za Bosnu najbolje rješenje, ali je pitanje šta je moguće postići.


INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.