Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobretići

Tri mjeseca od zaključka o zabrani: Gradi se nova hidroelektrana na rijeci Ugar

ostrac

Federalna vlada i ministarstva tako nisu ispoštovala zaključke Parlamenta koji su obavezujući

Prošla su tačno tri mjeseca otkako je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH 23. juna usvojio Zaključak o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji FBiH:

– Zadužuje se Vlada Federacije BiH da u naredna tri mjeseca analizira postojeće zakone kroz koje se tretira izgradnja mHE i upute u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune zakona kroz koji će se zaštititi rijeke i okoliš, kao i da se izvrši revizija svih do sada izdatih saglasnosti na mHE koje su izgrađene i one koje su u fazi izgradnje i da informaciju o tome dostave Parlamentu.

Tri mjeseca kasnije: zakoni nisu upućeni u parlamentarnu proceduru, sve dozvole nisu revidirane.

Naprotiv, samo tri dana prije isteka roka od tri mjeseca, a prema informacijama Koalicije za zaštitu rijeka BiH, na rijeci Ugar, u mjestu Dobretići, počinje izgradnja mHE Oštrac, udaljene manje od stotinu metara od mHE Korićanske stijene, piše Žurnal.

Tri mjeseca je, dakle, prošlo od zabrane izgradnje mini hidroelektrana, a u Ministarstvu turizma i okoliša na čelu sa SBB-ovom ministricom Editom Đapo kažu kako još uvijek nisu ni dobili zaključke Parlamenta, pa zapravo i ne znaju koja bi bila njihova uloga u toj proceduri. Požalili su se Žurnalu čak i na lošu saradnju sa Parlamentom, navodeći kako bi trebalo poraditi na međusobnoj komunikaciji.

Suprotno ovim tvrdnjama, u Parlamentu Federacije za Žurnal kažu da su zaključke poslali Vladi Federacije.

Neko, dakle, ne govori istinu, pa se bez ikakvih smetnji na terenu može nastaviti sa devastacijom.

Federalna vlada i ministarstva tako nisu ispoštovala zaključke Parlamenta koji su obavezujući.

Kao i mnogo puta do sada, u Ministarstvu turizma i okoliša tvrde da je odgovornost u slučaju izgradnje malih mHE na kantonalnom nivou, i da ovo ministarstvo izdaje okolinske dozvole ali da ostatak dozvola, pa time i odgovornost, snose kantonalna ministarstva i institucije.

Za nevladin sektor i ekološke aktiviste ovakav razvoj događaja bio je, nažalost, očekivan.

Već dan nakon odluke Parlamenta o zabrani, ministra Edita Đapo svu odgovornost i krivicu prebacila je na niže nivoe vlasti i druga federalna ministarstva, kaže Anes Podić iz Udruženja Eko akcija:

-Već tada je bilo jasno da Federalna vlada neće učiniti ništa kako bi se ispoštovao obavezujući zaključak Parlamenta. Ostatak vlade, na čelu sa premijerom oko ovoga se uopšte nije ni oglašavao. Očito da im je daleko važnije i dalje puniti bankovne račune investitora nego ispoštovati zahtjeve najvišeg zakonodavnog tijela Federacije BiH, da se trajno zaštite naše rijeke.

Nakon donošenja zaključaka u Parlamentu (sada se već može konstatovati – neispoštovanih, barem ne u zadatom roku), resornim ministrima i službenicima bilo je vrlo zgodno pohvaliti se brigom za očuvanje rijeka koje su prije toga nemilosrdno iskorištavali. Ali zasluga za ovaj pokušaj zaštite treba ići isključivo na adrese aktivista, koji su godinanama unazad fizički branili rijeke na kojima su odrasli. Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH upozoravaju upravo na to.

– Ovog Zaključka ne bi bilo da aktivisti i aktivistice Koalicije proteklih godina nisu svojim tijelima branili rijeke, rječice i potoke na kojima su odrasli i ukazivali na štetnost mHE. Mnogi od njih nisu dočekali da im počnu graditi male hidroelektrane na njihovim rijekama ali su, na primjeru drugih uništenih, vidjeli da takva sudbina čeka i njihove rijeke. Sa druge strane, imamo ljude kojima su rijeke uništene i koji su nastojali da sačuvaju ono malo što im je ostalo i da šire svijest o štetnosti mHE po prirodu i po ljude – kaže Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije.

Od usvojenih zaključaka ipak su očekivali više, ali su se još jednom uvjerili da je samovolja investitora iznad zahtjeva i nadanja ljudi koji su ustali u zaštitu rijeka:

– Tri dana prije isteka roka ovog Zaključka, investitor je počeo sa gradnjom mHE Oštrac na rijeci Ugar. Inspekcija je obaviještena o ovim radnjama i očekujemo njihovu reakciju. Žalosno je da se nakon tri mjeseca ništa nije uradilo po pitanju izmjena u zakonodavstvu te provođenja ove zabrane u praksi.

U međuvremenu je i FERK, pored brojnih dokaza o nezakonitostima, te dva sudska procesa koja se vode za izdavanje dozvola za izgradnju mHE na Doljanki (Jablanica), ipak izdao upotrebnu dozvolu firmi Eko-Vat. Nastavlja se i devastacije rijeke Bjelave kod Foče, koju uspješno uništava fočanski biznismen Gordan Pavlović.

Uzalud parlament, uzalud sudovi, inspekcije, aktivisti… kada domaći „investitor“ odluči da „investira“, ništa mu ne stoji na putu. Pa ni rijeka ni zakoni.