Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aida Pilav

U KS testirano 189 osoba, dvije pozitivne na koronavirus

pilav1 (1)

Kako je kazala, ukupan broj pozitivnih od početka sedmice je osam uz četiri smrtna slučaja

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo testirano je 189 osoba, a dvije su bile pozitivne na koronavirus, kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jučer je u Kantonu Sarajevo testirano 189, imamo dva pozitivna sugrađana. Ukupan broj sugrađana koji se nalaze na klinici ‘Podhrastovi’ je 16, od čega je jedan sugrađanin na respiratoru. Do sada je u KS-u testirano 1.060 osoba, ukupan broj pozitivnih je 59, od čega su četiri retestirana”, pojasnila je Pilav.

Kako je kazala, ukupan broj pozitivnih od početka sedmice je osam uz četiri smrtna slučaja.

“Ukupan broj kršenja samoizolacije po dojavama, prema podacima MUP KS-a, je 1.190, a u prethodna 24 sata 20. Kršenje policijskog sata 582, a u prethodna 24 sata 21, a u prisilnoj izolaciju su ukupno četiri osobe, a u prethodna 24 sata jedna osoba je stavljena u prinudnu izolaciju”, pojasnila je Pilav.

Izrazila je zabrinutost kršenjem samoizolacije i apelovala na građane da se pridržavaju mjera samoizolacije, jer ona ima svoje značenje.

Dotakla se i sezonske gripe, koja je i ove godine odnijela mnoge živote. Pilav je kazala da se sezonska gripa prati od 30. septembra do sredine maja.

“Od 30. septembra prošle godine do 5. aprila ove, akutnih-respiratornih infekcija bilo je 66.601. Bolesti sličnih gripi je bilo 9.810”, kazala je Pilav.

Kolege epidemiolozi, pojasnila je, primjećuju da je u protekloj sedmici broj akutnih respiratornih infekcija koje se prijavljuju 212.

“Možemo reći da sezonska gripa ide prema krivulji pada, svome izlasku”, pojasnila je Pilav.

Dodala je, međutim, da ne smijemo zaboraviti da će u aprilu, kao i martu, doći do preklapanja sezonske gripe s koronavirusom.