Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIKBiH

U Tirani regionalni skup o digitalizaciji izbornog procesa i cyber sigurnosti

tirana
Foto: CIKBIH

Na regionalnom skupu o temi “Digitalizacija izbornih procesa: Perspektive kibernetičke sigurnosti i međuinstitucionalne koordinacije širom zapadnog Balkana” učestvuje i Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH

U organizaciji Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu pomoć (International IDEA), Centralne izborne komisije Albanije i Centrom za vladavinu prava Univerziteta u Helsinkiju (Finska), danas je u Tirani počeo dvodnevni regionalni okrugli sto o digitalizaciji izbornog procesa, cyber sigurnosti i jačanju interinstitucionalne saradnje u borbi protiv cyber prijetnji.

Na regionalnom skupu o temi “Digitalizacija izbornih procesa: Perspektive kibernetičke sigurnosti i međuinstitucionalne koordinacije širom zapadnog Balkana” učestvuje i Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH).

Arnautović je učesnicima okruglog stola prenio iskustva CIK-a BiH u vezi s digitalnim prijetnjama i kibernetičkim napadima.

Istakao je primjere lažnih dojava o postavljenoj bombi koje su dostavljene CIK-u u maju i junu 2022. godine putem e-maila s nepoznate adrese, a imale su za cilj onemogućavanje i otežavanje realizacije utvrđenih izbornih aktivnosti, odnosno ugrožavanje priprema izbornog procesa u cjelini.

-Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je poduzela mjere iz svoje nadležnosti kako bi Centralna izborna komisija BiH mogla neometano nastaviti sa svojim radom – pojasnio je Arnautović.

On je u nastavku govorio i o kibernetičkim napadima na internet stranicu CIK-a BiH, ali i o kompromitovanju korisničkog naloga u svrhu slanja SPAM poruka, kada je za samo 24 sata zabilježeno 28.000 SPAM poruka.

Posebno je naglasio potrebu za dobrom međuinstitucionalnom saradnjom Centralne izborne komisije BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i drugih nadležnih institucija.

Naveo je kako odgovornost, sposobnost i stručnost, koja je potrebna za zaštitu izbora od digitalnih prijetnji, nije samo na tijelima za provedbu izbora.

Centralna izborna komisija Albanije, International IDEA i Centar za vladavinu prava Univerziteta u Helsinkiju su inicirali razmjenu iskustava između tijela za provedbu izbora i drugih relevantnih agencija na zapadnom Balkanu, kako bi zajednički istražili iskustva i najbolje prakse međuinstitucionalne saradnje u digitalizaciji izbornih procesa.

Arnautović je imao vrlo korisnu razmjenu mišljenja i dogovora o budućoj saradnji sa predsjednicima državnih izbornih komisija Gruzije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.