Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojili zaključak Komisije

Vijeće ministara konačno počelo rješavati problem Zinete Altumbabić, ali još je nejasno kako

VM i zineta (1)

Tuzlanka koja je radnila u Direkciji za civilnu avijaciju RBiH 20 godina čeka od održave ili na je vratio na posao ili da joj da otkaz

Vijeće ministara BiH jučer je usvojilo zaključak Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH od 23. februara kojim traži da se uključi u rješavanje radnopravnog statusa Tuzlanske Zinete Altumbabić koja je praktično više od dvije decenije diskriminisana jer joj se onemogućava pravo na rad, nezvanično saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ

Ovu informaciju Vijeće ministara BiH jučer nije saopćilo. Također, osim što je usvojilo zaključak parlamentarne komisije, ostalo je nejasno šta navedeni zaključak iz perspektive Vijeća ministara znači, odnosno da li je konkretno naloženo Ministarstvu prometa i komunikacija riješi radno-pravni status Altumbabić i to u skladu sa sudskim presudama i preporukom Obudsmenta za ljudska prava BiH.

Kako smo pisali, Altumbabić je kao uposlenica Direkcije za civilnu avijaciju Republike BiH 1998. godine otišla na trudničko bolovanje, ali kada se vratila niti je dobila angažman niti otkaz zbog transformacije ove institucije. U međuvremenu je dobila niz sudskih presuda i preporuka Ombudsmena.

Naime, Transformiranjem RBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom došlo je i do transformacije ministarstva u kojem je do tada radila, te su osnovana dva ministarstva: Federalno ministarstvo komunikacija i prometa i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Samim tim su formirane i dvije direkcije za civilnu avijaciju, federalna i državna.

Apelacijom Ustavnog suda AP 2137/19 je potvrđeno kršenje njenih prava na rad i na život u skladu sa Ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ustavni sud BiH je naložio isplatu sredstava na ime naknade nematerijalne štete zbog dužine trajanja izvšnog postupka kao i to da se preduzmu odgovarajuće mjere za okončanje postupka u mom predmetu pred Općinskim sudom u Sarajevu. Predmet je još uvijek otvoren i postoje indicije da će se u slučaju da BHDCA ne dostavi ime odgovorne osobe i na zahtjev Pravobranilaštva obustaviti.

VEZANI TEKST: Parlamentarna komisija naredila Vijeću ministara BiH: Riješite status Zinete Altumbabić!

Pojednostavljeno, Altumbabić nikada nije dobila odluku o prestanku radnog odnosa iz jedne ranije republičke institucije i za to vrijeme, dakle dvije decenije, nije mogla da ostvari pravo na rad, nije mogla da se prijavi na Biro, na redovne konkurse za zaposlenje itd.
U ranijoj izjavi za Fokus.ba, Mirjana Marinković-Lepić, članica Zajedničke komisije za ljudska prava, kazala je da je Vijeće ministara prema pravosnažnoj sudskoj presudi uplatilo njoj dio sredstava za jedan period za koji je tužila, dakle za plaće i doprinose. To je bila jedna kolektivna tužba, ali nikada nije izvršen drugi dio presude, a to je vraćanje na posao. Vijeće ministara nikada nije stavilo ni na dnevni red ni preporuku Ombudsmena.

Iz ove komisije ranije su tražili očitovanje od Direkcije za civilno vazduhoplovstvo i Ministarstva za promet i komunikacije i oba ta organa su u odgovorima citirala ustvari dijelove iz obrazloženja presude i adresirala problem na Vijeće ministara jer se bez njihove odluke u ovom predmetu ne može donijeti odluka od samog organa.

Ono što je bilo problematično u toj presudi jeste navod da BiH to treba da riješi. No, sada je Vijeće ministara usvojilo zaključak Komisije, ali tek treba da se razriješi dilema kako i na koji način riješiti ovaj problem.