Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

doputovao u izrael

Američki državni sekretar Blinken počeo posjetu Bliskom istoku

blinken

Blinken je doputovao u Izrael, a posjetit će i Palestinu, Egipat i Jordan

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Anthony Blinken počeo je posjetu zemljama Bliskog istoka kojom želi poslati poruke podrške postignutom dogovoru o prekidu vatre u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Američkog državnog sekretara Blinkena je na aerodromu Ben Gurion kod Tel Aviva dočekao šef izraelske diplomacije Gabi Ashkenazi.

Nakon boravka u Izraelu, Blinken će posjetiti i Palestinu, Egipat i Jordan.

Glavne teme razgovora biće podrška sporazumu o primirju kojeg su Izrael i Hamas postigli 21. maja, kao i dopremanje humanitarne pomoći Palestincima u blokiranoj Gazi.

Blinken će se danas sastati s izraelskim kolegom Ashkenazijem i premijerom te zemlje Benjaminom Netanyahuom, a potom će se u Ramallahu sastati i sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i premijerom Mohammadom Shtayyehom.

Tenzije na Bliskom istoku izbile su tokom ramazana nakon što su izraelske snage izvele napade na vjernike u Al-Aksi. Dodatnu eskalaciju tenzija izazvala je i odluka izraelskih vlasti o deložacijama palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarrah.

Izraelske snage su od 10. maja izvodile žestoke napade na Gazu, a uz posredstvo Egipta je 21. maja postignut dogovor o prekidu vatre.