Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cavusoglu: Problem je što EU ne smatra FETO terorističkom organizacijom

mevlut-cavusoglu33

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu je, nakon sastanka u okviru političkog dijaloga na visokom nivou između EU i Turske u Briselu, izjavio da je vanredno stanje u Turskoj uvedeno u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Borimo se protiv terorističkih organizacija. Naravno, doživjeli smo i pokušaj puča. Od Evropske unije (EU) nismo dobili dovoljnu podršku. Tek nakon godinu dana smo počeli uživati dovoljnu podršku, ali samo u izjavama. Borimo se i dalje s ovima i dok se borimo, pokušavamo poduzeti korake u skladu sa zakonima. Ukoliko postoji određena greška, ispravljamo je. Vanredno stanje u Turskoj je provedeno u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ustvari, odluka o vanrednom stanju je poput one koju je donijela Francuska”, rekao je Cavusoglu novinarima.

Napomenuo je da je problem što Evropska unija (EU) organizaciju FETO ne smatra terorističkom organizacijom.

“Smatramo da je organizacija kao što je FETO teroristička organizacija. I Organizacija islamske saradnje ih je proglasila terorističkom organizacijom. Vijeće za saradnju u Zaljevu ih je proglasilo terorističkom organizacijom. Mi smo ih proglasili terorističkom organizacijom i poduzimamo protiv njih potrebne mjere. Ali ih EU, iako su u Turskoj izveli pokušaj puča, ne smatra terorističkom organizacijom i svaki korak koji poduzmemo protiv njih smatra kršenjem prava. To je cijeli problem, radi se o tome kako ih percipiraju. Odmah nakon pokušaja puča je postojao isti pristup, a i dandanas”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je ipak da Turska podržava nastavak dijaloga i saradnje s Evropskom unijom, napominjući da je saradnja s Briselom sve snažnija, posebno nakon sastanaka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa čelnicima EU-a u maju ove godine.

Napomenuo je da saradnja Turske s EU već daje rezultate, podsjećajući da je u prethodnom periodu za 99 posto smanjen prelazak ilegalnih migranata na grčke otoke.

Istakao je da posjedovanje novinarske legitimacije ne daje nikome za pravo da čini zločin, dodajući da je vrlo važno znati prepoznati istinsku demokratsku opoziciju.

“Posjedovanje novinarske legitimacije ne daje vam za pravo da činite svaki oblik zločina, a isto se odnosi i na bilo koju drugu profesiju. Oni koji su učestvovali u izdajničkom pokušaju puča u Turskoj i koji su aktivno podržali puč, o kome god se radilo, bio novinar, policajac, političar, svi su isti i nemoguće ih je razlikovati”, rekao je Cavusoglu, dodajući da je Turska spremna da s Evropskom unijom (EU) podijeli informacije u vezi s ovim pitanjem.

Naglasio je na kraju da Turska održava kontakte kako bi normalizirala odnose s Njemačkom.

Konferenciji za medije su prisustvovali i ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Turske s Unijom Omer Celik, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.