Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danci protiv usvajanja prekogranične politike EU

danska

Danci su odbacili pravila EU o prekograničnoj politici na referendumu, pokazali su konačni rezultati. Ishod referenduma znači da će Danska 2016. izaći iz Europola, evropske agencije za policijsku i pravosudnu saadnju.

Danska vlada desnog centra pokušala je da odbaci neke danske opcije izlaska iz zakonodavstva EU na polju unutrašnjih poslova.

Uz sve prebrojane glasove, za opciju “ne” vladinim prijedlozima glasalo je 53 posto ljudi.

Referendum je uslijedio nekoliko sedmica nakon pariških napada i u vrijeme kada Evropa nastoji da postigne sporazum o bavljenju rekordnim brojem migranata.

– To je jasno “ne” – izjavio je premijer Lars Lokke Rasmussen, dodajući da ima “puno poštovanje” prema odluci glasača.

Vlada, podržana opozicijom, zalagala se za usvajanje prijedloga, navodeći da bi to pomoglo danskim vlastima nakon pariških napada.

Glasanje protiv prijedloga u konačnici znači da će Danska ostati izvan velikih dijelova sistema krivičnog pravosuđa i unutrašnjih poslova EU, na poziciji dogovorenoj u 1993. godini.

Tkođer će Danska izgubiti pristup Europolu, evropskoj policijskoj agenciji za diobu obavještajnih podataka, koje često koristi Danska.

Izgleda da je zbunjujući rječnik referendumskog pitanja bio faktor za takav ishod glasanja, prenosi BBC.

Zagovornici odgovora “da”, koje predvode liberali premijera Larsa Lokkea Rasmussena (Venstre) i opozicioni socijaldemokrati, isticali su da Danska treba više sarađivati sa 27 evropskih partnera u borbi protiv organiziranog kriminala, prekograničnih finansijskih prijevara i terorističke prijetnje.

Zagovornici odgovora “ne” upozoravali su da potpora birača vladinu planu znači “više EU-a” i da Danska time riskira gubitak kontrole nad imigracijskom politikom, što je uvjerljiv argument za birače zabrinute zbog planova o raspodjeli imigranata među članicama EU-a.