Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hollande: Francuska i Njemačka žele da Grčka ostane u eurozoni

Eastern Partnership Summit in Riga, Latvia

Francuski predsjednik Francois Hollande tvrdi da Francuska i Njemačka žele rješenje grčke krize i ostanak te zemlje u sastavu eurozone, javlja Anadolu Agency (AA).

Uoči predstojećih zasijedanja ministara finansija članica eurozone i Samita Evropske unije, prvi čovjek Francuske Hollande je izjavio da njegova država ulaže maksimalne napore da dođe do postizanja dogovora između Grčke i njenih kreditora i partnera.

“Nadam se da će sastanak ministara finansija eurozone rezultirati dogovorom i to sveobuhvatnim i trajnim. Ne želimo djelomične, niti vremenski ograničene sporazume. Francuska i Njemačka čvrsto žele da Grčka ostane u eurozoni“, poručio je Hollande.

Grčka ekonomija se nalazi pred kolapsom i da bi izbjegla bankrot, vlasti te zemlje moraju hitno postići dogovor sa zapadnim kreditorima o nastavku finansijske pomoći i neophodnim reformama.

Grčka do kraja mjeseca mora postići dogovor sa kreditorima, odnosno Evropskom komisijom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom centralnom bankom kako bi joj bila omogućena nova tranša pomoći u iznosu od 7,2 milijarde eura koje su joj potrebne za otplatu prispjelih dugovanja.

Prema podacima MMF-a i ECB-a, ukupni grčki dug iznosi 320 milijardi eura. Za nastavak finansijske pomoći kreditori od Atine traže provedbu reformi, a grčke vlasti neblagonaklono gledaju na uvođenje oštrih mjera štednje.