Podrška Zapadnom Balkanu na putu ka članstvu u EU

SEECP

Nova trogodišnja strategija i program rada Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) odobreni su danas na devetom godišnjem sastanku ove organizacije u Pravetsu, u Bugarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku, koji je organiziran zajedno sa bugarskim predsjedavanjem Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) za period 2015-2016. godina, odobren je i godišnji izvještaj generalnog sekretara Vijeća u kome je dat pregled rada ove organizacije tokom prethodne godine.

U svom uvodnom obraćanju ministar vanjskih poslova Bugarske i predsjedavajući SEECP-a Daniel Mitov komentirao je napore koje Vijeće za regionalnu saradnju ulaže da se razumijevanje regionalne saradnje promijeni i ona vidi kao konkretna saradnja usmjerena ka cilju, ističući simbolično značenje procesa ove godine kada se obilježava dvadesetogodišnjica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

“Mi smo i dalje u potpunosti spremni da podržimo naše partnere sa Zapadnog Balkana na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, što zahtijeva provođenje ozbiljnih političkih i ekonomskih reformi,“ rekao je Mitov te u tom kontekstu ponovio političku opredjeljenost za upješno provođenje strategije i programa rada Vijeća za regionalnu saradnju za 2017.-2019.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, koji je kopredsjedavao sastankom, predstavio je aktivnosti ove organizacije u protekloj godini kao i planove za predstojeći trogodišnji period zasnovane na najvažnijim zaključcima i poukama iz prethodne, intenzivne i dinamične godine.

“Pomenuti međusobni odnos regionalnih tema je u središtu naše predložene strategije i programa rada za period 2017.-2019. godina. Naša vizija i aktivnosti za ove tri godine bi imale velike koristi od opredjeljenosti i podrške svih zainteresiranih aktera koji aktivno rade da se osigura da je region bolje povezan, konkurentniji i sve više integrisan sa Evropskom unijom“, rekao je Svilanović.

Učesnici sastanka su razmijenili gledišta o ulozi regionalne saradnje kao katalizatora ekonomskog rasta i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Očekuje se da će oba dokumenta, i strategija i program rada kao i godišnji izvještaj organizacije, biti konačno odobreni na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a 31. maja te na samitu SEEPC-a koji se održava 1. juna kada će Bugarska predsjedavanje SEECP-om za narednu godinu zvanično predati Hrvatskoj.