Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svi koraci ka finalizaciji mehanizma koordinacije su dobrodošli

Zora Stanic

Svaki daljnji korak ka finalizaciji i formalizaciji mehanizma koordinacije, koji je rezultat dogovora lokalnih vlasti, je dobrodošao – poručila je danas u izjavi Feni portparolka Delegacije Evropskoj uniji (EU) u Bosni i Hercegovini Zora Stanić.

To je kazala povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koju su prenijeli pojedini mediji, a u kojoj se navodi da “Dodik prihvata zahtjev člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o vraćanju kantona u mehanizam koordinacije u svim tijelima”.

Prije četiri dana u Istočnom Sarajevu održan je sastanak između predsjednika RS-a i lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je rezultirao postizanjem dogovora i potpisivanjem sporazuma u vezi mehanizma koordinacije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Domaćin tog sastanka bio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik za BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Međutim, kako su danas prenijeli pojedini mediji, Dodik je kazao da je članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, kao i Izetbegoviću, uputio pismo u kojem je iznio stav da se u tačku 3. sporazuma o mehanizmu koordinacije trebaju vratiti Brčko distrikt BiH i kantoni.