Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje UNDP-a: Samo 23 posto Kosovara zadovoljno radom institucija

kosovo parlament suzavac

Značajan broj kosovskih građana, 32 posto Albanaca i 29 posto Srba, slaže se da osnivanje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu omogućava srpskim institucijama da nastave da funkcionišu na Kosovu. Međutim, dok je 35 posto kosovskih Albanaca izjavilo da osnivanje zajednice označava razdvajanje između albanskog i srpskog dela Kosova, samo 17 posto kosovskih Srba deli isto mišljenje, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja koje je sproveo UNDP, uz finansijsku podršku USAID-a.

Najnoviji Javni puls o percepcijama građana o glavnim društvenim pojavama na Kosovu, pokazuje i da samo šest posto kosovskih Albanaca smatra da je zajednica ekvivalentna bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, dok 20 posto kosovskih Srba veruje da bi to značilo kraj srpskih institucija na Kosovu.

Konačno, oko četiri posto kosovskih Albanaca smatra da ova zajednica ima neznatan uticaj na razvoj Kosova, dok je većina drugih etničkih grupa, njih 48 posto, izjavila da stvaranje zajednice nije relevantno za njihove živote.

Pored sakupljanja podataka oko uticaja zajednice, tokom ankete su prikupljene povratne informacije i u vezi sa temama za koje stanovnici Kosova smatraju da se o njima treba razgovarati u Briselu. Nalazi otkrivaju da većina kosovskih Albanaca, 63 posto, smatra da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije od najveće važnosti. Pored toga, većina kosovskih Srba, 62,5 posto, kao i veliki deo kosovskih Albanaca 56 posto i ostalih zajednica 52,5 posto, veruju da će Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova biti od velike važnosti.

Skoro 54 posto kosovskih Albanaca i 25,5 posto kosovskih Srba smatraju da sporazum o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova predstavlja najbitniju temu o kojoj treba diskutovati i postići dogovor tokom pregovora u Briselu.

Ispitivanje pokazuje rezultate koji sugerišu da je od septembra 2015. došlo do opšteg povećanja zadovoljstva stanovnika Kosova radom ključnih izvršnih zakonodavnih i pravosudnih institucija. Uprkos ovom porastu, prosečan procenat stanovnika Kosova koji su zadovoljni ovim institucijama ostaje na niskom nivou, trenutno na samo 23 posto.

Više od tri četvrtine Kosovara (78%) misle da su najveći problemi sa kojima se Kosovo danas suočava povezano sa socijalno-ekonomskim uslovima u zemlji. S tim u vezi, ispitanici su izabrali nezaposlenost u 57,1 posto, siromaštvo u 21,4 posto i korupciju i 5,6posto, kao tri najveća izazova koji imaju uticaja na njihovu socijalno-ekonomsku dobrobit.

Kosovska policija, međunarodne organizacije i banke se smatraju kao najmanje korumpirane institucije.

Ispitivanje pokriva period od septembra 2015. do marta 2016. godine, a anketirano je 1.306 građana Kosova uzrasta preko 18 godina. Uzorkom su obuhvaćeni muškarci i žene iz svih opština i regiona, pokrivajući ruralna i urbana naselja. Konkretno govoreći, uzorak je obuhvatio 896 kosovskih Albanaca, 210 kosovskih Srba i 200 pripadnika drugih manjinskih zajednica.