Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako su ajkule dospjele u Skoplje

dodatna_-_zumirana_slika_ajkula

Cijeli dan niko nije imao pojma zašto peraje tri ajklule plutaju površinom Vardara u samom centru Skoplja. Kružeći u rijeci, zapanjile su prolaznike centralnog trga, pored svih novoizgrađenih zgrada i spomenika. Da li su i oni bili dio projekta ‘Skoplje 2014’ ili ih je neko podmetnuo kao šalu?

Ispostavilo se da je to djelo grupe od desetak mladih umjetnika i građanskih aktivista koji anonimno postavljaju kreativne instalacije u gradu, a koji su mediji nazvali „urbana gerila“.

„Htjeli smo napraviti zbrku. I napravili smo zbrku, pošto se više ne zna ko šta radi u Vardaru. I to je bilo naša ideja: imamo brodove, imamo plažu, imamo palme, imamo fontane i anti-fontane. Šta još fali? Fale samo ajkule. Pa, eto, mi smo ih stavili“, objašnjava jedan član grupe kako su došli do ove ideje.

„Ajkule su bile doprinos ludilu. Odatle i ta zabuna. One su odstranjene nakon nekog vremena, pošto i same gradske vlasti nisu bile sigurne da li je to djelo sastavni dio projekta ‘Skoplje 2014’ ili ne. Tako da je ta akcija bila ‘slavljenje ludila’, kao znak dokle je sve to otišlo naspram stvarnih problema, kao što je nedostatak infrastrukture, kao što su škole koje se raspadaju, ili zapuštene bolnice“, priča drugi član koji je učestvovao u instalaciji.

slika_3_-_oci_na_drvece_u_skoplju_1_main

Kažu kako je njihov cilj zaštita javnog prostora, isprovocirani brojnim odlukama koje vlasti donose bez konsultiranja građana.

„Odlučili smo, putem različitih akcija da reagiramo na probleme i stvari koje se već duže vrijeme dešavaju u gradu. Mi smo ljudi koji su se i prije toga aktivno i argumentirano suprotstavljali, ali naš glas je bio minoriziran i nepoštivan“, kažu oni.

Osim perajama, ovi mladi aktivisti privukli su pažnju javnosti i po drugim urbanim instalacijama po gradu.

slika_2_-_vozni_red_broda_sidro_1_main

Tako su postavili oči u krošnje drveća, kao kritiku urbanizacije i uništavanja zelene površine po gradu. Betoniranim galijama u samom centru grada su stavili vozni red, a novoposađenim palmama prikačili kartonske majmune.

Kažu kako se urbani izgled Skoplja drastično i ubrzano promijenio zadnjih pet-šest godina. Dodaju da se pojavila kritična masa koja reagira, najčešće preko tekstova i debate, ali im se čini kako to nema prevelik utjecaj. Jačina i jednostavnost jednog umjetničkog djela, smatraju, može zamijeniti desetke i desetke različitih tekstova.

„Da su gradske i državne vlasti slušale svoj narod, puno procesa bi se kod nas odavno promijenilo i dobilo drugi tok. Ali čini se da sve ove godine imamo razgovor gluhih. Pa, prema tome, možda izgleda kao da nismo postigli svoj cilj. Ali, ja ipak smatram da smo postigli nešto. Da se stvari mijenjaju. Da su naše akcije zagolicale građane, da su oni svjesni i da budno slijede promjene oko njih“.