Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pariški mirovni forum

Kordić u Parizu: Važno je na temelju različitosti jamčiti prava svakog naroda

mariokordic (1)
FotoFENA/Ured gradonačelnika

Mostarski gradonačelnik kazao je u izjavi za Fenu kako kroz razgovore sa sudionicima analizira ulogu lokalne razine vlasti u funkcioniranju država

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić učestvuje na Pariškom mirovnom forumu na kojemu predstavlja Grad Mostar, a gdje se susreo i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Mostarski gradonačelnik kazao je u izjavi za Fenu kako kroz razgovore sa sudionicima analizira ulogu lokalnog nivoa vlasti u funkcioniranju država.

– Kao gradonačelnik Mostara tokom Foruma naglašavam kako je lokalni nivo vlasti u organizacijskom, tehničkom i političkom planu, generator mira i stabilnosti u bilo kojoj državi. Stvarajući odnose i povjerenje kroz međusobni dijalog uz poštivanje različitosti, ostvaruje se zajednički temelj u kreiranju povoljnih ekonomskih okvira, kao i pogodnih uslova za životni standard – ustvrdio je Kordić.

Naglasio je kako danas Bosna i Hercegovina prolazi kroz najdublju političku krizu od Daytona te izrazio nadu i uvjerenje da će se, u ovim ključnim vremenima za budućnost BiH, pronaći razumijevanje i za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, posebno Hrvata, na nivou članova Predsjedništva i Doma naroda.

Gradonačelnik Kordić ocijenio je kako je s te strane potrebna podrška i razumijevanje partnera s viših nivoa vlasti i uz mehanizam koordinacije podrška iz Evropske unije.

– Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji je multikulturalan u svakom segmentu, o čemu svjedoči sastav Gradskoga vijeća i to vidimo kao prednost, a ne kao nedostatak. Želimo na temelju afirmiranja naše različitosti uz zajamčena prava svakoga od tri konstitutivna naroda, kao i ostalih naroda graditi Mostar budućnosti – dodao je gradonačelnik.

Naveo je kako je povijesni “Mostarski sporazum” omogućio ključne političke uslove za funkcionalnu zakonodavnu i izvršnu vlast te jednakopravan status u Gradu Mostaru za sva tri konstitutivna naroda.

– Sama takva pretpostavka upućuje sve političke aktere jedne prema drugima i garantuje dijalog. Podvlačim da je to pravi put na kojem možemo graditi Bosnu i Hercegovinu u budućnosti – zaključio je u Parizu gradonačelnik Mostara Mario Kordić.