Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od ponedjeljka

Njemačka olakšava graničnu kontrolu, posebno će se obradovati nevjenčani parovi

Coronavirus – lifting of travel warning – border with Denmark
15 June 2020, Denmark, Flensburg: Officials check travellers at the Krusau border crossing in the direction of Denmark. German tourists have been allowed back into Denmark since midnight. However, the condition for this is that they have booked at least six nights in a hotel, on a camping site or similar. The capital Copenhagen and its neighbouring municipality Frederiksberg are temporarily excluded from the opening. Photo: Carsten Rehder/dpa /DPA/PIXSELL

Izuzeće će se primenjivati za partnere Nijemaca iz zemalja koje Njemačka smatra visokorizičnim, a to je trenutno većina zemalja izvan EU

Njemačka će od ponedjeljka olakšati graničnu kontrolu kako bi omogućila nevjenčanim parovima da se ponovo sastanu nakon više mjeseci razdvojenosti zbog pandmeije korona virusa.

Izuzeće će se primenjivati za partnere Nijemaca iz zemalja koje Njemačka smatra visokorizičnim, a to je trenutno većina zemalja izvan EU, prenio je Reuters.

Parovi će morati da pruže dokaz da su bili u vezi prije pandemije,saopštilo je danas njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni će biti u obavezi da pokažu poziv od partnera koji živi u Njemačkoj i potpišu izjavu u kojoj potvrđuju da su u vezi.

Moraće i da obezbijede dokaze poput pečata u pasošu ili avionskih karata da su se sastali s partnerom lično u Njemačkoj bar jednom ili da su živjeli zajedno u inostranstvu.

Većina granica Evropske unije zatvorena je za putnike iz zemalja koje nisu članice EU od marta, osim ako nisu esencijalni radnici ili vjenčani državljaninom EU.

Na društvenim mrežama razdvojeni parovi su lobirali pod haštagovima #Ljubav je esencijalna, #Ljubav nije turizam kako bi im vlade omogućile da se ponovo sastanu.