Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija plaća Filipincima da ubijaju kriminalce

filipini-policija24

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je obećao da će zemlju očistiti od kriminala i korupcije u prvih šest mjeseci mandata. Stotine osumnjičenih za trgovinom narkoticima ubijeno je u policijskim operacijama.

U sjedištu policije u istočnom dijelu Manile specijalna jedinica finalizira plan velike operacije.

U ponoć kreću uskim i mračnim ulicama. Policija ove akcije izvodi redovno, nastojeći, kako kažu, da kriminalce ukloni sa ulica.

Došli su sirotinjsko naselje sa spiskom imena i odlučni su da ih sve pronađu.

“Policiji je trebalo dvadesetak minuta da prečešlja ovo naselje. Priveli su nekoliko mladića i doveli ih na trg. Operacije, koje traju već nedjeljama, dio su rata protiv droge koji je predsjednik Duterte objavio“, javlja novinarka Al Jazeere Jamela Alindogan.

Širom zemlje policija privodi na hiljade osumnjičenih nakon što je Duterte najavio suzbijanje trgovine drogom.

Ali, više od 400 ljudi je ubijeno za manje od dva mjeseca, a broj mrtvih i dalje raste.

Građani tvrde da iza ubistava stoje policija i osvetničke grupe. Žrtve su uglavnom dileri i korisnici droge.

Optužuju policiju da namjerno cilja siromašne zajednice, dok vođe narko kartela, koji žive u bogatim predgrađima, kako kažu, ostaju nedodirljivi. Policija to demantira.

Pukovnik Orlando Yebera iz filipinske državne policije negira te navode i pojašnjava: „Nećemo zaobići ni bogata naselja. Imamo plan i za te lokacije. I ta će naselja uskoro biti podvrgnuta pretresima.”

Jedan fiipinski par priznaje da rade kao ubice za policiju. Od kada je predsjednik Duterte stupio na dužnost, posao je procvjetao. Kažu da ih policija angažira za 200 dolara po kriminalcu.

„Ovdje ako imate novaca pravdu možete jednostavno kupiti. Da sitni kriminalci ne bi išli na sud, naši šefovi se pobrinu da više nikad ne progovore“ otkriva Rose plaćeni ubica.

Max de Mesa iz Udruženja advokata za ljudska prava Filipina kaže da su ekonomske i socijalne promjene moguće, ali se pita po koju cijenu i dodaje: „Ljudski životi će biti u opasnosti, a mnogi će biti žrtvovani“.

Kriminal na Filipinima prolazi gotovo nekažnjeno, a oni koji su najviše pogođeni previše su uplašeni da dignu svoj glas.

Pogubljenja su postala svakodnevnica. Naselja u Manili žive u strahu, a policija tvrdi da nastoji da osigura red i mir. Životi brojnih stanovnika su kolateralna šteta u borbi protiv droge.