Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pomoć braniteljima

Sve o najmoćnijem oružju koje Ukrajincima šalje SAD i zašto bi moglo napraviti prevagu u ratu

Himars2

Riječ je o možda i najvažnijem dijelu najnovije pošiljke oružja koja će uključivati i streljivo, protuartiljerijske radare, radare za nadzor zračnog prometa, dodatne zalihe protutenkovskih pješadijskih projektila Javelin te drugo protuoklopno oružje

Sjedinjene Države najavile su da će Ukrajini ubrzo poslati napredne raketne sustave HIMARS, moderne višecijevne bacače raketa dizajnirane za ispaljivanje preciznih projektila na udaljenosti od oko 70 kilometara, dok je ukrajinsko vodstvo obećalo da te sustave neće koristiti za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Riječ je o možda i najvažnijem dijelu najnovije pošiljke oružja koja će uključivati i streljivo, protuartiljerijske radare, radare za nadzor zračnog prometa, dodatne zalihe protutenkovskih pješadijskih projektila Javelin te drugo protuoklopno oružje.

Raketni sistem

Najvažniji je značaj sistema HIMARS to što je dizajniran i namijenjen primarno za protuartiljerijsku borbu, iako se može koristiti i kao protupješadijsko i protuoklopno oružje, ovisno o streljivu. Prvotno dizajniran kako bi ispaljivao rakete s kasetnim bombama koje bi u potpunosti zasule ciljano područje fragmentacijskim streljivom – uništavajući pješaštvo, artiljerijske položaje i laka oklopna vozila – od 2006. sistem je unaprijeđen kako bi ispaljivao i precizne rakete s jednom bojevom glavom.

HIMARS je sam po sebi lakša i mobilnija verzija višecijevnog bacača raketa M270. Dok je M270 dizajniran oko šasije oklopnog vozila Bradley i koristi gusjenice za kretanje, M142 Himars koristi isti raketni sistem postavljen na šasiju srednjeg teretnog vozila.

Iako je time žrtvovana polovica kapaciteta za ispaljivanje raketa – HIMARS može nositi samo šest projektila, umjesto 12 – dobivena je znatna prednost u mobilnosti, kako strateškoj tako i taktičkoj, jer se vozilo lako prevozi transportnim zrakoplovima, a na ravnom terenu poput ukrajinskih ravnica postiže znatno veće brzine od gusjeničara.

U svojem modulu s raketama može nositi ili šest standardnih raketa ili jednu veliku, M39 ATACMS naprednu taktičku raketu koja ima domet do 300 kilometara. SAD je već najavio da Ukrajini neće slati ovu raketu dugog dometa, nego samo standardne rakete.

U sadašnjem razvoju situacije na ukrajinskom bojištu Rusija, čije su postrojbe iscrpljene i ponestaje im ljudstva i borbenih vozila, sve više koristi artiljeriju u kojoj je i inače imala znatnu prednost. Bez premoći u zraku, jedina obrana protiv artiljerije je vlastita artiljerija, zbog čega zapadne države proteklih sedmica prioritiziraju dostavu preciznih artiljerijskih sistema većeg dometa od ruskih sustava.

HIMARS je sa svojim GPS-om navođenim projektilima idealno oružje za udare na ruske artiljerijske položaje. Visokomobilni kamioni mogu ispaliti svih svojih šest raketa za manje od minute, daleko izvan dometa klasične ruske artiljerije, i potom se brzo udaljiti s lokacije s koje su pucali kako bi izbjegli protuudare ruske raketne artiljerije, zrakoplova ili bespilotnih letjelica.

Potom se mogu vratiti na točku opskrbe po novih šest projektila, zauzeti novu poziciju za paljbu i ponoviti cijelu proceduru.

Iako nije poznato kojim će streljivom Sjedinjene Države opskrbiti ukrajinsku vojsku, postoji nekoliko verzija standardnih raketa koje HIMARS može ispaljivati. Američka vojska danas najčešće koristi varijante M30 i M31, koje imaju dosta različit učinak.

Maksimalna šteta

Osnovna verzija rakete M30 sadrži 404 kasetne bombe tipa M85, malih eksplozivnih naprava dvostruke namjene. M85 sadrži oblikovani eksplozivni naboj koji se detonira pri udarcu u tlo, pri čemu može probiti do 110 milimetara oklopa – dovoljno da probije kupolu većine ruskih tenkova i samohodnih haubica ili onesposobi oklopna vozila ili vučene haubice.

Istodobno, bomba je opasana i s 13 fragmentacijskih prstena koji se prilikom eksplozije pretvaraju u šrapnele opasne po pješaštvo. Kako bi nakon napada ostalo što manje neeksplodiranih bombi, M85 posjeduje i sustav za samouništenje.

Primarna verzija rakete M31 nije kasetno oružje, nego ima samo jednu bojevu glavu koja može eksplodirati ili prilikom udara u metu ili s kratkom odgodom kako bi nanijela maksimalnu štetu lakše oklopljenim bunkerima.

Dok neki analitičari vjeruju kako bi HIMARS mogao biti oružje koje bi u potpunosti moglo preokrenuti odnos snaga u Ukrajini, drugi su ipak suzdržaniji oko njegove učinkovitosti. “HIMARS će jednostavno uravnotežiti snage”, izjavio je za Guardian viši dužnosnik američkoga Ministarstva odbrane.

U svakom slučaju, rijetko ko sumnja da će HIMARS, ako ga koriste dobro obučene postrojbe, znatno neutralizirati prednost ruske artiljerije u Ukrajini, prenosi Jutarnji.hr.