Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stožer civilne zaštite

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata deset novozaraženih, nijedan smrtni slučaj

hrvatska stozer civilne (1)

Oporavljenih je 771 osoba, što znači da je trenutno oboljelih 1.110

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je na redovitoj konferenciji za medije kako je u Hrvatskoj u odnosu na jučer detektirano 10 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok u istom periodu nije zabilježena niti jedna smrt uzrokovana ovim virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatke prema kojima je u protekla 24 sata u Hrvatskoj dijagnosticirano 10 novih bolesnika od COVID-19, tako da je do sada ukupno bilo oboljelih 1.881.

Oporavljenih je 771 osoba, što znači da je trenutno oboljelih 1.110. Testirano je ukupno 25.610 osoba, od čega je u protekla 24 sata 1.424 testiranja.

“Preminulih osoba od jučer nema, ukupno ih je do sada 47“, kazao je Beroš.

U bolnicama su na liječenju 324 bolesnika, kod kuće je na liječenju 786, u samoizolaciji je 13.593, što je manje za 297 u odnosu na jučer.

Na respiratoru je 18 bolesnika, što je pet manje u odnosu na jučer.

Šef nacionalnog Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović naveo je kako je 15 hrvatskih županija tražilo i dobilo suglasnost nacionalnog stožera za ukidanje e-propusnica za putovanje unutar tih županija.

Zagrebačka županija i Grad Zagreb za sada su jedine dvije županije koje imaju ukinutu e-propusnicu za međužupanijska putovanja. Postoje otoci i mjesta unutar pojedinih županija koji su pod posebnim, strožim mjerama, tako da se za putovanja u ta mjesta, odnosno općine, ili izvan njih traže e-propusnice.

Božinović je kazao kako su danas produžene mjera zabrane zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima te mjera privremene obustave javnog prometa koje će vrijediti do 4. svibnja/maja.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je kako je sada dopušteno održavanje treninga za vrhunske sportaše, no kako će se tek naknadno dozvole proširiti i na ostale rekreacijske grupne sportove, kada epidemiološka situacija bude prikladna za to.

Capak je najavio kako će se prva studija seroloških uzoraka u Hrvatskoj provoditi na 1.000 bolesnika kako bi se vidjelo koliko osoba je preboljelo koronavirus i postoje li u krvi antitijela.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić dodala je kako testovi koji će se provoditi neće moći pokazati kada je osoba imala virus, nego je li ga imala, i to prema prisutnosti antitijela koje je proizveo imunološki sustav.

Istaknula je kako su takvi pojedinci s antitijelima bitni jer štite ostatak populacije od širenja virusa.

Od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, broj novozaraženih na dnevnoj bazi ostao je u dvocifrenim razmjerima, a najveći broj preminulih zabilježen je jučer, kada je detektirano osam smrti uzrokovanih COVID-19.