Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija u Londonu

Više od 50 zemalja, uključujući BiH, dogovorilo korake za okončanje seksualnog nasilja u konfliktu

konferencija london seksualno nasilje u konfliktu ss

“Silovanje u ratu jednako krši međunarodne vrijednosti kao i upotreba hemijskog oružja”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly

U Londonu je 28. i 29. novembra održana druga globalna konferencija posvećena Inicijativi za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, koja je okupila predstavnike međunarodne zajednice kao i preživjele iz cijelog svijeta koji su svojim svjedočenjima pokazali kako seksualno nasilje u ratu i konfliktu može uništiti živote i zajednice.

U uvodnom obraćanju, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly naglasio je: „Silovanje u ratu jednako krši međunarodne vrijednosti kao i upotreba hemijskog oružja. Počinioce moramo držati odgovornim i omogućiti pravdu za sve“.

On je najavio i novu britansku trogodišnju Strategiju o provedbi Incijative za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu te izdvajanje 12,5 miliona funti dodatnih sredstava za aktivnosti u sedam država, uključujući i u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

Više od 50 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, i Ujedinjene nacije potpisali su novu deklaraciju i dogovorili hitne aktivnosti na iskorjenjivanju seksualnog nasilja u konfliktu. Potpisnice su se složile da poduzmu korake na rješavanju okidača poput rodne nejednakosti, okončanju stigmatizacije žrtava, te donošenju zakona koji će omogućavati procesuiranje počinilaca.

Oko 40 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kolumbiju i Japan, otišli su i korak dalje i ponudili nacionalna obećanja sa konkretnim aktivnostima koje će poduzeti po pitanju ovih zločina. Bosna i Hercegovina se obavezala da će razmjenom naučenih lekcija, dobrih praksi, te imenovanjem posebnog izaslanika za seksualno nasilje u konfliktu doprinijeti globalnom odgovoru u borbi protiv ovog vida nasilja.

Pristupanjem Bosne i Hercegovine Murad kodeksu sagledaće se mogućnosti na koji način ovaj globalni dokument jača domaće prakse, politike i programe kojima se može osigurati da se tokom istraga i dokumentovanja zločina seksualnog nasilja u konfliktu poštuju prava preživjelih i spriječi retraumatizacija.

-Raduje nas što će Bosna i Hercegovina pružiti podršku djeci rođenoj zbog rata potpunim prihvatanjem Poziva na akciju osiguravanja prava i dobrobiti djece rođene zbog rata te nastaviti raditi sa vjerskim zajednicama širom Bosne i Hercegovine na implementaciji Deklaracije o humanosti – saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.