Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu izveden mjuzikl “Ptica Simurg” uz nastup 45 umjetnika

Ptica Simurg – bkc sarajevo

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu večeras je izveden mjuzikl “Ptica Simurg”, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjetitelji su imali priliku vidjeti nastup 45 umjetnika, članove hora, orkestra i plesne grupe Ureda za muziku Generalne direkcije TRT-a, uz savremenu multimedijalnu podršku.

Dirigent Musa Gocmen je u obraćanju prisutnima istakao da mjuzikl privlači veliku pažnju javnosti u svim zemljama Balkana, dodajući da su vrlo sretni što imaju priliku da nastupaju u zemljama regije.

Mjuziklu su prisustvovali i turski ambasador u BiH Haldun Koc, direktor turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Mehmet Akif Yaman, druge poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH i Turske kao i veliki broj građana.

Ambasador Koc je prije same muzičke izvedbe kazao kako pomenuti mjuzikl jasno pokazuje u kojoj mjeri su povezani i bliski Turska i Balkan.

Mjuzikl “Ptica Simurg” prvi put je izveden u Istanbulu, u Kongresnom centru Halic 5. maja 2016. godine, zatim je u centru EXPO u Antaliji prikazan 10 puta u 2016. godini, a sada stiže i na Balkan.

Balkanska turneja održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske, uz podršku Ureda premijera, ministarstava kulture i tutizma i vanjskih poslova Republike Turske, TRT-a, kao i Odjela za kulturu Grada Istanbula, IBB Medya i drugi. Realizacija ovog projekta nadahnuta je djelom Govor ptica (Mantıku't-tayr) iranskog pjesnika Feriduddina Attara, napisanim 1187. godine.

Simurg je simbol oslobađanja od strahova, veza i slabosti, rizik vlastitog nestanka radi istinskog postojanja, prosvjetljenja i putovanja ka samom sebi.

Mjuzikl “Ptica Simurg” je gledateljima priuštio nezaboravno putovanje kroz sintezu tradicionalne turske muzike koju čine pjesame s dvora, tekijske ilahije, uspavanke, folklor iz različitih dijelova Turske te svih grana književnosti, historije i umjetnosti.

Prva stanica mjuzikla na Balkanu bila je Grčka, sa izvedbom u Solunu 19. novembra/studenog 2017., a zatim slijedi Skoplje, Tirana, Sarajevo, Beograd, Zagreb, Bukurešt, dok će balkanska turneja biti završena u Sofiji 3. decembra/prosinca 2017. godine.