Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirsada Bektaševića “Maksimusa” prije hapšenja pratili grčki obavještajci

mirsad begtasagic

Mirsad Bektašević, zvani Maksimus, poznati džihadista već osuđivan u BiH, uhapšen je u grčkom gradu Aleksandropolisu zbog posjedovanja vojne opreme i pripadnosti terorističkoj organizaciji.

Zajedno s njim priveden je Al Hasani Amer, građanin Jemena.

Njih dvojica legalno su stigli u Grčku 22. januara avionom iz Švedske i odmah po slijetanju na atinski aerodrom “Elefterios Venizelsos” počeli su ih pratiti grčki obavještajci. Nakon kraćeg boravka u Atini dvojac je otputovao u Solun, da bi se 27. januara uputili autobusom ka Aleksandropolisu, smještenom uz granicu sa Turskom, gdje je i uslijedilo hapšenje, pišu Nezavisne novine.

U njihovim putnim torbama su pronađena dva noža, dužine oštrice od 32 i 23 centimetra, zatim vojna kamuflažna odjeća, kao i 6.400 švedskih kruna, 1.270 eura i 3.600 sirijskih funti. Po svemu sudeći, njihova konačna destinacija je bila Sirija.

Za razliku od Bektaševića, već osvjedočenog teroriste, Jemenac Amer ranije nije dovođen u vezu sa terorizmom ili sa džihadistima.

Kako je rečeno iz grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova, protiv njih će biti podignuta optužnica za posjedovanje vojne opreme i pripadnost terorističkoj organizaciji, a trebalo bi da se danas pojavi pred istražnim sudijom.

Grčke vlasti su pokrenule istragu da bi se dodatno proučile njihove namjere i kretanja, kao i da dešifruju podatke sa njihova dva mobilna telefona i utvrde istoriju poziva i poruka. Takođe su poslali informaciju o hapšenju evropskim zemljama, uključujući i Švedsku, da bi razmijenili informacije o uhapšenima, a naročito o Bektaševiću.

Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za bezbjednost parlamenta BiH, najavio je da će se komisija već na narednom sastanku ozbiljnije zainteresovati za ovo pitanje.

“Do sada nismo imali saznanja o njegovom hapšenju, sutra ćemo se posvetiti tom pitanju, tako da sada ne bih ništa da komentarišem”, kazao je Bojić.

Bektašević je od rane mladosti javno isticao svoje ekstremističke stavove, pod nadimkom Maksimus je vrbovao mladiće za odlazak u Irak, a još 2005. godine je napravio video-snimak u jednoj kući u Sarajevu u vojnoj uniformi, dok su ispred njega na podu ležali “kalašnjikovi” i eksploziv. Na snimku je bio još jedan čovjek koji je u trenutku snimanja pravio eksplozivnu napravu. Tom prilikom su prijetili da će masakrirati Evropu, raznijeti Bijelu kuću i Kapitol hil i da će izvršiti bombaški napad na britansku ambasadu.

Bektašević, koji je tada imao 18 godina, nedugo nakon pojave snimka je uhapšen u kući svoje ujne u Sarajevu i tada je zaplijenjeno 20 kilograma eksploziva, TNT-a i amonijum nitrata, kao i samoubilački pojas s eksplozivom. Osuđen je 2007. godine na 15 godina zatvora, ali nakon žalbe kazna je smanjena na osam godina. Dvije godine kasnije je usvojen njegov zahtjev da ostatak kazne služi u Švedskoj, a oslobođen je 2011. godine kada je zatražio i dobio azil u ovoj zemlji.

U Geteborgu je svakodnevno posjećivao Belevue džamiju, koja je poznata kao mjesto okupljanja pripadnika radikalnih islamističkih pokreta.