Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manipulacije

Sve za 60 dolara: Kako je Kenan Crnkić nominiran za „prestižnu nagradu“ Eric Hoffer

Foto: Facebook

Podsjećamo da je ovaj sadašnji “slobodnomisleći autor” i “transformacijski govornik” osuđen pred Općinskim sudom u Sarajevu na uslovnu kaznu zbog nesavjesnog rada u službi u vrijeme kada je bio direktor ZZO KS. Presuda je izrečena krajem prošle godine nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje te je Crnkić osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora sa rokom kušnje, A Crnkić je dužan i nadoknaditi štetu ZZO KS u iznosu od oko 40.000 KM

Prije desetak dana mediji u BiH, ali i u regiji, objavili su vijest da je motivacijski govornik i autor knjiga za samopomoć (tzv. self help) dr. Kenan Crnkić “nominiran je za jednu od najpoznatijih svjetskih književnih nagrada Eric Hoffer, koja se tradicionalno dodjeljuje nezavisnim i slobodnomislećim autorima iz cijelog svijeta”.

Većina bh. medija koji su objavili ovu vijest zapravo su prenijeli agenciju FENA, koja je u svom članku istaknula i da je “informaciju o nominaciji Kenana Crnkića prenijela je i najveća američka novinska agencija Associated Press, što potvrđuje značaj nominacije bosanskohercegovačkog autora, profesora i transformacijskog govornika koji već godinama uživa veliki ugled u široj regiji jugoistočne Evrope”.

Kako je nastala manipulacija

“Nagrada Eric Hoffer spada u red najvažnijih međunarodnih književnih priznanja i posebno se dodjeljuje inspirativnim autorima čiji rad i misao donosi širu i dublju društvenu korist”, navodi se u članku koji je objavila FENA, a onda preuzeli brojni drugi mediji u BiH, među njima i Dnevni Avaz i Oslobođenje, piše Gordan Duhaček za Valterportal.

Foto: Screenshot
Vijest o “nominaciji” iz Oslobođenja

Time se pohvalio i sam Crnkić na svojim profilima na društvenim mrežama, posebno se na Facebooku zahvaljujući “svim uglednim portalima iz BiH i regije koji su masovno prenijeli informaciju o nominaciji Kenana Crnkića za ovu prestižnu nagradu”.

Zvuči baš “inspirativno”, kako se navodi u članku, ali postoji problem – riječ je o manipulaciji. Naročito je ironično što su je prenijeli “ugledni portali iz BiH i regije”.

Krenimo redom. Najprije, književna nagrada Eric Hoffer uopće ne spada u red najvažnijih međunarodnih priznanja, kakve su nedvojbeno Nobelova nagrada, te nagrade Booker, Pulitzer, Goncourt, itd, i tome postoje veliki broj dokaza i fakata.

Istina je da za nagradu Eric Hoffer u regiji nitko nije ni čuo sve dok Crnkić nije predstavljen kao „intelektualni velikan“ koji je za nju nominira kao “inspirativni autor čiji rad i misao donose širu i dublju društvenu korist”. Osim materijalne koristi Crnkiću, nije jasno kakva je to šira i dublja društvena korist od njegove prodaje zmijskog ulja.

Ono što javnost ne zna, a što je najbitnije u cijeloj priči, jeste način na koji je moguće biti „nominiran“.

Naime, na službenoj stranici književne nagrade Eric Hoffer jasno piše: “Svatko (uključujući autora) može nominirati jednu ili više knjiga za nagradu Eric Hoffer. Nominacija se postiže registracijom knjige unutar izabrane kategorije do našeg godišnjeg roka i prema navedenim smjernicama.”

Tu je i link na kratki formular za registraciju za nominaciju, a pored toga je potrebno i platiti 60 dolara ako knjigu registrirate do kraja tekuće godine (precizno do 14. decembra), odnosno 75 dolara ako to učinite nakon tog roka. Knjigu inače možete registrirati u više od 20 različitih kategorija, a nije jasno u kojoj je kategoriji prijavljena Crnkićeva knjiga Pazi kojeg vuka hraniš.

Foto: Screenshot
“Nominacija” koja košta 60 dolara

Zanimljiva je i sljedeća napomena: “Popis nominacija/registracija uvijek ostaje privatan”.

Nakon što ste na proces registracije potrošili petnaestak minuta i 60 ili 75 dolara, možete se naokolo hvaliti i promovirati pričom da vam je knjiga nominirana za književnu nagradu Eric Hoffer. Naravno, to samo funkcionira ako se time hvalite ljudima koji u to slijepo vjeruju i medijima koji tome asistiraju, svjesno ili u neznanju. Kod nas očito i nažalost prolazi oboje.

Indikativno je i da je Večernji list iz Hrvatske najprije objavio vijest o Crnkićevoj nominaciji, da bi je u međuvremenu uklonio sa svoje internetske stranice.

Na AP-u kao plaćeni sadržaj

Naravno, ključnu ulogu u tome da se nominacija za književnu nagradu Eric Hoffer prihvati kao nešto vjerodostojno odigralo je spominjanje svjetski poznate novinske agencije Associated Press (AP).

Zato ćemo razriješiti i taj misterij. Informacija o Crnkićevoj nominaciji nalazi se u rubrici portala AP-a u kojoj se objavljuju priopćenja za medije. Iznad priopćenja o Crnkiću jasno piše da je riječ o “plaćenom sadržaju”, te da “novinarsko osoblje AP-a nije bilo uključeno u nastanak priopćenja”.

A da bi se nečije priopćenje objavilo u toj rubrici na stranici AP-a dovoljno je na online servisu EIN Presswire uplatiti 99,95 dolara, – a oni će onda vaše priopćenje distribuirati AP-u, Google Newsu, Bloombergu i nizu drugih medija, koji će ga objaviti kao priopćenje, ali ne kao novinarsku vijest. EIN Presswire se hvali da je u proteklih 365 dana tako distribuirao više od 400.000 priopćenja.

Nakon svega navedenog, logično je zapitati se tko je nominirao Crnkića za književnu nagradu Eric Hoffer, odnosno je li to učinio on sam, na šta sve upućuje. S obzirom da se on tom nominaciju koristi u marketinške svrhe, obratili smo mu se e-mailom s nekoliko pitanja u vezi cijele priče. Pitali smo ga je li se on sam registrirao za nagradu Eric Hoffer, kao i je li koristio servis EIN Presswire da priopćenje o tome distribuira Associated Pressu.

Crnkić, međutim, nije odgovorio na naša pitanja, ali jeste preko posrednika pokušao utjecati na nas da priču ne objavimo. Nakon što smo takvu mogućnost s gnušanjem otklonili, Crnkić nas je e-mailom nakon dva dana šutnje uputio da se “za sva pitanja iz našeg dopisa vezana za knjige, književne nagrade itd. obratimo oficijelnoj agenturi Dr. Kenana Crnkića”. Riječ je o nečemu što se zove Undercover Literary Agents sa sjedištem u Kölnu u Njemačkoj.

Crnkić je još napomenuo da ta “oficijelna agentura” od 2018. “globalno zastupa sva njegova prava, i kao takva jedina je ovlaštena da komunicira po navedenim i sličnim pitanjima”. Istovremeno je Crnkić na svom Facebook profilu itekako “komunicirao“ po navedenim i sličnim pitanjima, čak objavivši fotografiju sebe na kojoj drži knjigu Pazi kojeg vuka hraniš na koju su dodani logo nagrade Eric Hoffer i logo Associated Pressa.

Foto: FB profil dr Kenan Crnkić
Crnkić sa svojom knjigom i “nominacijom”

Uprkos svemu Valter je Undercover Literary Agents poslao pitanja na e-mail, ali do zaključenja ove priče odgovor nismo dobili, što upućuje da ovoj Crnkićevoj agenturi „komuniciranje“ o nezgodnim pitanjima, kao i njemu samom, i ne ide baš dobro.

Ranije osuđivan

Iako Crnkić nije htio odgovoriti na naša pitanja, nakon što ih je dobio na e-mail objavio je status na Facebooku u kojem svojim brojnim pratiteljima poručuje sljedeće: “Nikome se ne pravdaj, nikada se ne obaziri na to šta neko piše ili govori o tebi! Neka tvoji rezultati govore sami za sebe! Podigni svoje standarde, neka ti ciljevi budu kristalno jasni, vjeruj nepokolebljivo, i samo idi naprijed!”

S obzirom na popularnost koju Crnkić uživa među nekim ljudima u regiji, moramo podsjetiti i na činjenicu da je ovaj “slobodnomisleći autor” i “transformacijski govornik” osuđen na Općinskom sudu u Sarajevu na uslovnu kaznu zbog nesavjesnog rada u službi iz perioda (2013.-2015.) u vrijeme kada je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS).

Presuda je, kako su naveli iz Tužilaštva KS, izrečena nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje te je Crnkić osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora sa rokom kušnje od godinu dana. Također, dužan je nadoknaditi štetu ZZO KS u iznosu od skoro 40.000 KM. Crnkić je, prema Tužilaštvu, tokom 2015. kao direktor ZZO KS bez saglasnosti UO učlanio Zavod u međunarodnu asocijacijaciju ‘Centar za transatlantske odnose Sais’ na Univerzitetu Johns Hopkins.

“Nakon toga je na ime članarine po njegovom nalogu izvršena isplata sa računa Zavoda u iznosu od 39.859,25 KM u korist međunarodne asocijacije, iako trošak nije bio predviđen Finansijskim planom, niti je za to imao saglasnost Upravnog odbora koji donosi Finansijski plan. Na taj način je oštetio Zavod za navedeni iznos”, naveli su iz Tužilaštva KS. Tu malverzaciju su svojedobno otkrile kolege iz BIRN-a.

Da stvar bude još luđa, Crnkić je tada tužio Zavod zbog nezakonite smjene, da bi nekoliko godina kasnije priznao krivicu za ono zbog čega su ga smijenili.

Foto: Screenshot
Vijest o presudi Crnkiću

Nakon što je otjeran iz Zavoda za zdravstveno osiguranje KS Crnkić se bacio u literarno-poduzetničke vode, počevši se predstavljati kao “transformacijski govornik”, šta god to značilo. Objavio je i tri knjige (Nadživjeti život, 7 tajni uspjeha i Pazi kojeg vuka hraniš) u kojima prodaje priču o tome kako u životu postići sreću i uspjeh.

Pokrenuo je i nešto što se zove Kenan Crnkić Academy, internetski portal preko kojega se ljudi u očaju mogu prijaviti za “online seminare” s naslovom poput “Tvoja najbolja godina”. Za to treba platiti za bh. prilike nemalih 150 eura.