Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"1 od 5 miliona"

Velika “krvava” košulja okačena na Vladu Srbije, “Dveri” blokirali RTS

krvava kosulja (1)

Dveri traže da se nakon Dnevnika večeras ili narednih dana obezbedi posebna emisija u kojoj bi učestvovao predsednik tog pokreta Boško Obradović i drugi poslanici iz opozicije “koji su u prethodnim nedeljama javno govorili na temu kriminalnih i koruptivnih afera u vrhu vlasti, što je RTS prećutao”

Učesnici protesta “Jedan od pet miliona” okačili su večeras veliku “krvavu” košulju na zgradu Vlade Srbije u Beogradu i time završili 52. po redu antivladin protest u ovom gradu.

Okidač za prvi protest bio je napad na Borka Stefanovića, jednog od opozicionih lidera 23. novembra 2018. godine u tom gradu. Grupa napadača je, podsetimo, presrela Stefanovića uoči opozicionog skupa u Kruševcu, oborila ga na asfalt i tukla ga metalnim štanglama.

Stefanović je zadobio povrede glave, a napadači su odmah posle napada uhapšeni. Međutim, mesec dana kasnije, sva trojica osumnjičenih za napad, puštena su na slobodu.

28. novembra je održan je protest u Kruševcu, a zatim i prvi u Beogradu 8. decembra 2018. pod nazivom “Stop krvavim košuljama”.

Dveri blokirale RTS

Prethodno su večeras predstavnici pokreta Dveri oko 17 časova blokirali sve ulaze u zgradu Radio televizije Srbije (RTS) u Beogradu, sa zahtevom da vide urednika i da im se omogući gostovanje u programu. Dva sata kasnije odblokirali su RTS i pridružili se protestnoj šetnji “Jedan od pet miliona”, a na kapiji tehničkog ulaza su simbolično ostavili katanac.

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, rekao je prethodno za Radio Slobodna Evropa da je blokada RTS-a čin upozorenja.

Kako je kazao, četvorica poslanika pokreta Dveri danas su pokušali da uđu u zgradu RTS-a sa zahtevom da povodom godinu dana od antivladinih protesta gostuju u programu Javnog servisa ili da gost bude makar jedan od njih ili pak Borko Stefanović, koji je bio pretučen u Kruševcu, zbog čega su inicirani protesti “Jedan od pet miliona”.

U znak protesta što su bili onemogućeni da predaju svoje zahteve blokirali su sva tri ulaza u RTS – iz Takovske, Aberdareve, kao i tehnički ulaz, a zahteve su zalepili na vrata RTS-a.

“Zahevi su da večeras u Dnevniku 2 RTS-a gostuju (zamenik predsednika Stranke slobode i pravde) Borko Stefanović, jedan od lidera opozicije koji je brutalno pretučen u Kruševcu pre godinu dana, kao i organizatori protesta ‘Jedan do pet miliona’ “, navodi se u saopštenju Dveri.

Takođe, Dveri traže da se nakon Dnevnika večeras ili narednih dana obezbedi posebna emisija u kojoj bi učestvovao predsednik tog pokreta Boško Obradović i drugi poslanici iz opozicije “koji su u prethodnim nedeljama javno govorili na temu kriminalnih i koruptivnih afera u vrhu vlasti, što je RTS prećutao”.

52. protest “Jedan od pet miliona”

Učesnici večerašnjeg protesta nosili su parole “Sloboda za Aleksandra (Obradovića)”, “Nema sreće bez slobode ni slobode bez pravde” i Bojkot. I ovi protesti su praćeni zvucima doboša i pištaljki a na mestu protesta kolporteri prodaju nedeljnik NIN sa naslovnom stranicom koja je naknadno povučena a na kojoj je fotografija snajperske puške na sajamskom štandu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića pored nje.

Tokom šetnje su stigli i do zgrade RTS-a gde su bili pripadnici Dveri i tamo sa kamiona pročitali zahteve tog pokreta uz parolu “Svi kao jedan protiv diktature”.

Protesti se u glavnom gradu od tada održavaju svake subote pod sloganom “Jedan od pet miliona”, koji je nastao kao odgovor na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće popustiti pred zahtevima učesnika protesta “ni da ih se skupi pet miliona”.

Protestna okupljanja i šetnje mesecima su održavana i u više destina gradova Srbije.

Borko Stefanović je godinu dana posle napada u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da mu taj događaj i danas izaziva nelagodu, ali da je, sa druge strane, ponosan što građani na protestima godinu dana traže jednu drugačiju Srbiju.

Inače, ispred zgrade Vlade Srbije su prethodne nedelje održana dva protesta, u ponedeljak (25. novembra) i u četvrtak (28. novembra), sa kojih je tražena ostavka ministra finansija Siniše Malog, nakon što je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu potvrdio da je Mali plagirao doktorat.