Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz pritvorske jedinice Suda BiH Fahrudin Radončić seli u kućni pritvor (FOTO)

BiH

Radončić izašao iz pritvora
Foto: I. Kralj

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora prema optuženom Fahrudinu Radončiću nakon potvrđivanja optužnice, Sud Bosne i Hercegovine je danas donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH te je pritvor u odnosu na optuženog Fahrudina Radončića ukinut.

Pritvor je zamijenjen zabranom napuštanja adrese boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih lica da kontrolišu poštivanje ove mjere dva do tri puta dnevno, te uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine).

Zabranjeno mu je sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti ispod 100 metara, te međusobno kontaktiranje i sastajanja sa suoptuženim u ovom krivičnom predmetu. Radončiću je Sud BiH zabranio kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

Istim rješenjem je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva, te su u odnosu na optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman izrečene mjere zabrane. Utvrđena je zabrana napuštanja adrese boravišta (optuženom Bakiru Dautbašiću se zabranjuje napuštanje područja Kantona Sarajevo, dok se optuženoj Bilseni Šahman zabranjuje napuštanje države Bosne i Hercegovine) uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine, zabrana sastajanja i kontaktiranja sa ostalim saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, kao i sa svjedocima koji su već saslušani kao i približavanje sa optuženim i svjedocima na udaljenosti ispod 100 metara i obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama dva puta sedmično.

Fahrudin Radončić i Bakir Dautbašić optuženi su za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1., krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1. i stav 2. i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219a. stav 1., Bilsena Šahma za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 2. i krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1., a optuženi Zijad Hadžijahić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 2., krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 2. i krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.