Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kršenje Izbornog zakona, plakati i na ulazima u birališta

BiH

krsenje-izbornog-zakona-bih-foto-patria

Kazne za kršenje Izbornog zakona u BiH su male, pa se iz političkih stanaka nerjetko odluče da krše Zakon, kada procjene da bi od toga mogli imati više koristi nego štete, piše NAP.

Jedan od načina na koji političe stranke krše Izborni zakon BiH je u dijelu koji se odnosi na reklamiranje stranaka i njihovih kandidata tokom predizborne šutenje, te na sam dan izbora.

Tako, iako Izborni zakon BiH nalaže da je na dan izbora zabranjeno postavljati reklame stranaka i kandidata u krugu od 50 metara od biračkog mjesta, neke stranke su odlučile da im se 2. oktobra isplati prekršiti Zakon. Zbog toga mogu biti kažnjene najviše sa 10.000 KM, a najmanje sa 1.000 KM.

Član 5.2, stav 4 Izbornog zakona BiH kaže da „Pod biračkim mjestom i njegovom okolinom smatra se biračko mjesto kao i prostor u krugu od 50 metara od ulaza u zgradu u kojoj se nalazi biračko mjesto.

Političe stranke koje u periodu od 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i do njihovog zatvaranja, izlažu na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakve materijale s ciljem uticaja na birače, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000.

Budžeti stranaka u BiH iznose po nekoliko desetaka miliona KM, pa čelnici stranaka često procjene da im se isplati prekršiti zakon, ukoliko će im to donijeti bolju poziciju u vlasti, piše NAP.