Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izraelski vojnici pucali na demonstrante, destine ranjenih

gaza pucnjava33

Izraelski vojnici su intervenisali u utorak tokom mirnih protesta Palestinki na području Gaze u blizini granice s Izraelom prilikom čega je ranjeno na desetine osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelske snagu su tokom intervencije koristile suzavac ali i bojevu municiju.

Portparol Ministarstva zdravstva Palestine Ashraf al-Qudra, u izjavi za Anadolu Agency naveo je da su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestinke koje su protestovale na istoku Gaze.

Potvrdio je kako je tom prilikom ranjeno nekoliko desetina osoba.

Nekoliko stotina Palestinki je danas protestovalo u okviru mirnih demonstracija “Veliki marš za povratak”, koje se od 30. marta održavaju na granici Gaze.

Tenzije na Bliskom istoku dodatno su intenzivirane nakon preseljenja američke Ambasade u Jerusalem kojeg je Izrael okupirao 1967. godine.

Hiljade Palestinaca od kraja marta na granici Gaze protestira zbog izraelske okupacije i zahtijevaju pravo na povratak na svoju zemlju. Izraelske snage su ubile najmanje 130, a ranile više od 14 hiljada palestinskih demonstranata.

Istočni Jerusalem, koji Palestinci žele kao glavni grad buduće Palestinske države, ostaje u centru višedecenijskog sukoba na Bliskom istoku.