Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje 122. godišnjice osveštanja Hrama Svetog Save u Blažuju (VIDEO)

hram svetog save ilidza blazuj

Zavičajno udruženje Ilidžanaca i prijatelja Ilidže sutra će obilježiti 122 godine od osveštanja temelja Hrama Svetog Save u Blažuju.
Liturgija u Hramu Svetog Save u Blažuju biće služena u 9.00 časova, potom je predviđena podjela zahvalnica pojedincima i kolektivima, a nakon toga kulturno-umjetnički program i narodno veselje.

Predsjednik Udruženja Milan Pejić rekao je Srni da je ovaj datum veoma značajan za Srbe sa Ilidže i okolnih mjesta s obzirom da su na Petrovdan, 12. jula, 1896. godine osveštani temelji Hrama Svetog Save u Blažuju.

On je napomenuo da se taj dan uvijek slavio, na tradicionalan način, služenjem liturgije, svečanim ručkom, nakon čega je slijedilo narodno veselje.

“U određenim periodima prekinuta je ta tradicija, ali je Udruženje Ilidžanaca obnovilo prije nekoliko godina. S obzirom da je ovo slava nekih opština, kao i političkih partija, mi smo željeli da ovaj dan obilježimo prve nedjelje poslije Petrovdana”, naglasio je Pejić.

Prema njegovim riječima, zalaganjem i naporima Zavičajnog udruženja Ilidžanaca i prijatelja Ilidže, u protekle četiri godine obnovljena su dva spomenika u porti Hrama Svetog Save u Blažuju. 

“Obnovili smo spomenik palim žrtvama u Drugom svjetskom ratu koje su strijeljale ustaše i spomenik koji je posvećen žrtvama koje su ubili Austrougari 1914. godine. Mislim da je to bilo veoma značajno i emotivno za mnoge ljude i potomke jer su ti spomenici vremenom bili ruinirani i oštećeni u proteklom ratu”, istakao je Pejić.

Hram Svetog Save u Blažuju 1925. godine dva puta su posjetili kralj Aleksandar i kraljica Marija Karađorđević.

U posljednjem ratu 1992. godine crkva i parohijski dom su pretrpjeli oštećenja.

Nakon rata pristupilo se obnovi crkve i doma zaslugom paroha Zorana Jerinića.

Obnovljenu Crkvu osveštao je 10. oktobra 1999. mitropolit dabrobosanski Nikolaj uz sasluženje više sveštenika.