Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SP nogometašica

Amerikanke rekordno efikasne, Čileanke promašile nokaut fazu

amerikanke

Aktuelne svjetske prvakinje su grupnu fazu završile sa savršenim učinkom

Pobjedom američkih nogometašica protiv Švedske 2-0 (1-0) i trijumfom reprezentacije Čilea 2-0 (0-0) protiv Tajlanda završen je prvi dio Svjetskog prvenstva u Francuskoj, a od subote kreće nokaut faza.

Aktuelne svjetske prvakinje su grupnu fazu završile sa savršenim učinkom – osvojile su maksimalnih devet bodova, pritom nisu primile nijedan pogodak, a postigle ih 18 i time postavile novi rekord za grupnu fazu natjecanja.

Protiv Švedske je u 3. minuti mrežu zatresla Lindsey Horan i postigla najbrži gol na ovom prvenstvu. U 50. minuti Tobin Heath je postavila konačnih 2-0.

Čile je do prvih bodova stigao pobjedom nad Tajlandom 2-0. Kod prvog pogotka loptu u mrežu poslala je tajlandska vratarka. Naime, Aedo je pucala i pogodila vratnicu, lopta se odbila prema vratarki Boonsing koja nije stigla reagirati pa se od njezine noge odbila u mrežu. U 80. minuti je Urrutia udvostručila prednost Čileanki.

No, to im nije bilo dovoljno za plasman u osminu finala. U 85. minuti Francisca Lara imala je priliku osigurati potrebnih 3-0, ali je promašila kazneni udarac pogodivši prečku i tako postala prava tragičarka. Od tri trećeplasirane reprezentacije s tri boda za dvije je bilo mjesta u osmini finala, a Čile je sa 2-5 imao najlošiju gol-razliku pa su nastavak natjecanja izborili Kamerun (3-5) i Nigerija (2-4).

U petak je dan odmora, a od subote kreću dvoboji osmine finala, po dva svakog dana. Nokaut fazu će otvoriti Njemačka i Nigerija u Grenobleu, 22. lipnja, a istog dana će u Nici za mjesto u četvrtfinalu igrati Norveška i Australija.

Kompletan raspored utakmica osmine finala:

22. juna (17.30): Njemačka – Nigerija, Grenoble
22. juna (21.00): Norveška – Australija, Nica
23. juna (17.30): Engleska – Kamerun, Valenciennes
23. juna (21.00): Francuska – Brazil, Le Havre
24. juna (18.00): Španjolska – SAD, Reims
24. juna (21.00): Švedska – Kanada, Pariz
25. juna (18.00): Italija – Kina, Montpellier
25. juna (21.00): Nizozemska – Japan, Rennes