Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

indeks 165

Zrak u Sarajevu danas nezdrav

Ljepotice u Ferhadiji

Pema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu indeks kvaliteta zraka u 10 sati iznosio 165 i okarakterisan je kao nezdrav

Iako se ovih dana u Sarajevu, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine bilježe temperature iznad prosjeka za ovo doba godine i u gradu preovladava pretežno sunčano vrijeme, kvalitet zraka nije na zavidnom nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni grad BiH je već nekoliko godina na vrhu liste najzagađenijih gradova Evrope, posebno tokom jeseni i zime, a takvo stanje se nastavlja i ove godine.

Pema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu indeks kvaliteta zraka u 10 sati iznosio 165 i okarakterisan je kao nezdrav.

I u Lukavcu je jutros u 10 sati kvalitet zraka okarakterisan kao nezdrav, a prema posljednjim mjerenjima indeks kvaliteta dostizao je vrijednost 170.

U toku zimske sezone gotovo u Sarajevu i pojedinim gradovima u BiH gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica, a kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada, te individualna ložišta.