Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pištolj kojim je ubijen novinar Slavko Ćuruvija kupljen u Velikoj Kladuši

slavko curuvija
Slavko Ćuruvija

Prije više od četiri godine pripadnik jedinice “Crvene beretke” Dejan S. je, svjedočeći za Tužilaštvo u Beogradu, direktno optužio Miroslava Kuraka za ubistvo Slavka Ćuruvije, pozivajući se na razgovor sa prijateljicom iz Pančeva Aleksandrom K., koja je radila u restoranima Kuraka na Kipru.

Tek sa novim suđenjima ovo je svjedočenje izašlo u javnost, pišu beogradski mediji.

– Kurak je na Kipru držao neke restorane. Nisam siguran da li su restorani bili na njegovo ime ili su bili od Franka Simatovića. Simatović je kum Kurakovom djetetu. Miroslav je došao kod supruge Ane i tražio da mu da novac, jer on ima samo kiparske funte. Ona je pitala odakle ti, a Kurak je odgovorio: ‘Misliš da sam ubio Ćuruviju za džabe’ – svjedočio je Dejan S. i dodao da je bilo u pitanju oko 300.000 kiparskih funti. (To bi danas bila protivvrijednost 520 hiljada eura).

Lično sam od Miroslava Kuraka čuo da je ubio Vladana Petrovića Reginu. To sam čuo u Velikoj Kladuši, mislim da je bio novembar ili decembar 1994. Bili smo u Micubiši pajeru, Miroslav je želio od jednog čovjeka da kupi pištolj „glok“. Dao mu je CZ 99 i 350 njemačkih maraka. Pitao sam ga: „Što si to uradio, Miroslave“. Rekao mi je da je pitao Frenkija Franka Simatovića i da je sa tim pištoljem ubio Vladana Petrovića. Kazao mi je: „Ovaj pištolj traži cijela beogradska kriminalistička policija“.

Kurak i Petrović su se potukli kod bazena „25. maj“ u Beogradu. Nakon nekoliko dana su se sreli i Kurak ga je ubio. Kurak je koristio pištolj koje je poslije zamijenio u Bosni uz doplatu – svjedočio je Dejan S. Tako su prikriveni tragovi zločina.

Poznato je da je Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću Tribunal u Hagu prije petnaestak dana obnovio postupak, a prije nekoliko dana ih pustio na privremenu slobodu.

Nije čudo što su se Crvene beretke usred rata slobodno kretale po Velikoj Kladuši. To se događa u decembru kada je Fikret Abdić ponovo osvojio Kladušu uz pomoć jedinica tzv. Vojske Republike Srpske Krajine i paravojnih jedinica kojima su rukovodili Simatović i Stanišić. Smatra se da je Abdić tada platio ogromnim novcima tu svoju Pirovu pobjedu.