Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuska

Otvorene škole i kina, u toku posljednja faza normalizacije

EapmmmGU4AAQo_T

U Francuskoj nakon pauze od tri mjeseca ponovo otvorena kina, a svi ljubitelji filma prije ulaska u kino sale dužni su dezinfikovati ruke i nositi masku

U Francuskoj je u toka posljednja faza normalizacije života, odnosno ukidanja mjera poduzetih u borbi protiv širenja novog tipa koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Francuska, jedna od zemalja koja je najviše pogođena epidemijom u Evropi, počela je 11. maja s ublažavanjem mjera protiv širenja COVID-19, a neke od odluka o ukidanju mjera danas su provedene.

Tako su u Francuskoj nakon pauze od tri mjeseca ponovo otvorena kina, a svi ljubitelji filma prije ulaska u kino sale dužni su dezinfikovati ruke i nositi masku.

Ispred popularnog kina Rex u Parizu danas je bilo moguće vidjeti dugačak red za karte.

Učenici osnovnih i srednjih škola u zemlji od danas počinju ići u školu, dok je u prethodnom periodu odlazak u školu nije bio obavezan.

Kolektivnim sportovima u Francuskoj se od danas može baviti uz ograničenje od najviše 10 osoba.

Od 11. jula će početi i postepeno ukidanje zabrane posjećivanja stadionima. U skladu s tim, maksimalno 5.000 navijača moći će gledati utakmice na stadionima. Naknadno će biti odlučeno da li će navijači moći pratiti utakmice Francuske fudbalske lige (Ligue 1), čiji nastavak je planiran za 23. august.