Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Zaražen student Medicinskog fakulteta, obustavljena nastava studijskoj godini

medicinski fakultet u sarajevu

Odmah je provedeno preliminarno epidemiološko istraživanje, i utvrđeno je da niko iz bližeg okruženja ovog studenta nije pozitivan na SARS CoV-2

Jedan student Medicinskog fakulteta je na jučerašnjem testu imao pozitivan nalaz na SARS-CoV-2, stoji u saopćenju Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

“On je to odmah javio Fakultetu, i obavijestio nas da od ponedjeljka, 29. juna, nije imao kontakt sa drugim osobama, i da je prije toga u potpunosti, tokom boravka na Fakultetu, poštovao sve protivepidemijske mjere koje su za uposlenike i studente uvedene još u martu.

Odmah je provedeno preliminarno epidemiološko istraživanje, i utvrđeno je da niko iz bližeg okruženja ovog studenta nije pozitivan na SARS CoV-2. Naš student se osjeća dobro, nema nikakvih simptoma, i provest će narednih 15 dana u samoizolaciji, jer mu bolničko liječenje za sada nije potrebno”, kaže se u saopćenju, te dodaje:

“Čim smo saznali za ovaj slučaj, poduzeli smo i dodatne preventivne mjere. Toj studijskoj godini je privremeno obustavljena nastava i planirani ispiti, dok nadležne službe ne preduzmu sve potrebne aktivnosti utvrđene pravilnicima i vodičima. Međutim, kao što nam je svima poznato, ni najrigoroznije mjere, osim potpunog zatvaranja Fakulteta, što nije moguće, ne mogu garantovati sigurnost, jer se i studenti i uposlenici kreću i u drugim sredinama, a veliki broj nosilaca virusa nije ni svjestan da bi mogao prenositi bolest zbog odsustva simptoma.”