Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenski premijer

Janša: Pred Evropom su dva najteža mjeseca

Ispred Opće bolnice Šibenik nema gotovo nikoga za testiranje na COVID-19
03.12.2020., Sibenik - Ispred sibenske opce bolnice nema guzve na uzimanju uzoraka na testiranju na koronavirus. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dosadašnje informacije o tome pokazuju da je pred nama nova prijetnja i novi rizik bez obzira na pozitivne informacije koje smo dobili zadnjih dana, dodao je slovenski premijer

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u ponedjeljak da su pred eurpskim zemljama dva najteža mjeseca u borbi s epidemijom covida-19, premda su odobrene vakcine “svjetlo na kraju tunela”.

“Unatoč odobrenim i najavljenim vakcinama jasno je da do kasnog proljeća neće biti dovoljne procijepljenosti stanovništva koje će potpuno zaustaviti širenje virusa”, upozorio je Janša nakon tradicionalnog novogodišnjeg sastanka državnog vrha kojemu su prisustvovali predsjednik države Borut Pahor i predsjednik parlamenta Igor Zorčič.

Zato će se i Slovenija idućih sedmica i mjeseci susretati s obavezom da dosadašnjim mjerama sprečava širenje virusa i zato će sljedeća dva mjeseca “biti teža od razdoblja koje je iza nas”, upozorio je Janša, prenosi Hina.

Što se tiče mutacije virusa koja je zabilježena u Engleskoj, odnosno njegova novog soja, Janša je u izjavi novinarima nakon sastanka kazao da se o tome zadnjih dana odvija intenzivna komunikacija među članicama.

Dosadašnje informacije o tome pokazuju da je pred nama nova prijetnja i novi rizik bez obzira na pozitivne informacije koje smo dobili zadnjih dana, dodao je slovenski premijer.

Najavio je da ovih dana u Sloveniji počinje masovnije testiranje brzim antigenskim testovima te da se obavljaju pripreme za početak vaksinisanja Pfizerovom vakcinom u Sloveniji.

Slovenija će do kraja godine dobiti 9745 doza vakcine, a prema instrukcijama vlade ta prva količina bit će upotrijebljena za vakcinisanje štićenika u domovima za starije i dio osoblja u tim domovima. Svi oni će drugu dozu iste vakcine dobiti iz druge pošiljke nakon novogodišnjih praznika.