Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u 93. godini

Preminuo bivši američki potpredsjednik Walter Mondale

Mondale je obnašao dužnost američkog potpredsjednika u administraciji Jimmyja Cartera od 1977. do 1981. godine

Bivši američki potpredsjednik Walter Mondale preminuo je u ponedjeljak u 93. godini, saopštila je njegova porodica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mondale, koji je obnašao dužnost američkog potpredsjednika u administraciji Jimmyja Cartera (1977. – 1981.), preminuo je u prirodnom smrću u Minnesoti.

Bio je prvi američki potpredsjenik koji je imao svoj ured u Bijeloj kući. Prije izbora za potpredsjednika predstavljao je zaveznu državu Minnesotu u Senatu. Takođe je obavljao dužnost državnog tužioca, kao i ambasadora SAD-a u Japanu.

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter, izrazio je saučešće porodici te poručio da je “Fritz”, kako su ga svojevremeno zvali, “bio najbolji potpredsjednik u historiji SAD-a.”

“Tokom naše administracije, Fritz je koristio svoje političke vještine i integritet da funkciju potpredsjednika pretvori u dinamičnu silu koja pokreće politiku”, poručio je Carter.

Mondale je bio predsjednički kandidat demokrata 1984. protiv Ronalda Reagana te je izabrao demokratsku kongresmenku iz New Yorka, Geraldine Ferraro, kao kandidatkinju za potpredsjednicu.

Na izborima je pretrpio jedan od najvećih poraza ikada na američkim predsjedničkim izborima, izgubivši u 49 od 50 država.