Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intezivni razgovori

Escobar danas s predstavnicima opozicije u RS-u, Dodik ide na noge Erdoganu

Sarajevo: Željko Komšić ugostio zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Gabrijela Escobara
08.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Zeljko Komsic primio je u posjetu zamjenika pomocnika drzavnog tajnika SAD-a Gabrijela Escobara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Escobar se jučer sastao sa članovima Predsjedništva BiH, kao i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, nakon dvodnevne posjete Sarajevu danas boravi u Banjoj Luci.

Prvo će u 8:45 sati razgovarati s predsjednicima SDS-a i PDP-a, Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem.

Escobar će nakon toga obaviti razgovor i sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem. Njihov susret je predviđen u 10 sati.

Podsjetimo, Escobar se jučer sastao sa članovima Predsjedništva BiH, kao i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

S druge strane, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas bi trebalo da otputuje u Ankaru gdje će sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarati o aktuelnoj situaciji u BiH.

Dodik je jučer izrazio ubjeđenje da je Erdogan do sad dobijao pogrešne i jednostrane informacije o stanju u BiH.

“Želim da mu objasnim da ga smatram velikim liderom velike države i nacije, prirodno zainterosovane za podršku i pomoć, u političkom smislu Bošnjacima, ali sam uvjeren da je on čovjek koji ne želi da radi ništa na teret drugih naroda u BiH i, u tom pogledu, vidim prostor da možemo da razgovaramo”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da od ranije postoji inicijativa da predsjednici Turske, Srbije i Hrvatske – Erdogan, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović, zajedno sa liderima tri vodeće stranke u BiH postignu dogovor koji će obezbijediti napredak BiH.

S druge strane predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina doživi patnju koju je doživjela 1990-ih godina.

“Želimo da Balkan bude mjesto mira u Evropi, razvijeniji i ekonomski jači. Nikako ne želimo da Bosna i Hercegovina postane mjesto borbe i sukoba onih koji imaju interese na tom području. Uz taj stav smo nakon posljednjih tenzija koje su otvorile rasprave o jedinstvu i cjelovitosti BiH, značajno ubrzali naše diplomatske napore. Poduzeli smo inicijative kao zemlja koja poštuje prava svih i razgovara sa svim stranama u BiH. Prvo smo ministra vanjskih poslova poslali u BiH kako bismo jasno dostavili svoju poruku. Nakon toga, tokom moje posjete BiH u augustu, još jednom smo ponovili naš stav na najvišem nivou. Tada je i uvaženi (član Predsjedništva BiH Milorad, op.a.) Dodik predložio posredovanje. Sve strane u BiH su željele da Turska bude uključena u ovaj proces. Mi smo rekli: ‘Vi ste međusobno odlučni, mi nudimo posredovanje, ali uvaženi Dodik, to ne može biti samo na tvoje traženje. Snažnu podršku trebaju dati i (član Predsjedništva BiH Šefik, op.a) Džaferović i )(predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko, op.a.) Komšić”, rekao je Erdogan.