Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka Ofcom-a

Velika Britanija ruskom RT-u ukinula licencu za emitovanje

rt putin

Regulator Ofcom je saopštio je da ne smatra da je vlasnik licence RT-a, ANO TV Novosti, “sposoban da ima dozvolu za emitovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu”

Britanski medijski regulator Ofcom objavio je u petak da je oduzeo dozvolu ruskom informativnom kanalu RT za emitovanje u Velikoj Britaniji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Regulator Ofcom je saopštio je da ne smatra da je vlasnik licence RT-a, ANO TV Novosti, “sposoban da ima dozvolu za emitovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Ofcom je saopštio da današnja odluka donijeta nakon 29 tekućih istraga o “nepristrasnosti vijesti RT-a i izvještavanja o ruskoj invaziji na Ukrajinu”.

Regulator smatra da je “obim i potencijalno ozbiljna priroda pitanja koja su pokrenuta u tako kratkom periodu doveli do velike zabrinutosti – posebno imajući u vidu historiju usklađenosti RT-a”.

“Istraga je uzela u obzir niz faktora, uključujući odnos RT-a sa Ruskom Federacijom. Priznato je da RT finansira ruska država, koja je nedavno izvršila invaziju na susjednu suverenu državu”, navodi Ofcom u saopštenju, osvrnuvši se na ruski rat protiv Ukrajine koji je počeo 24. februara.

RT, ranije poznat kao Russia Today, ugašen je u Velikoj Britaniji usljed sankcija uvedenih Rusiji od početka napada na Ukrajinu.

“Zaključili smo da RT ne može biti odgovoran emiter u trenutnim okolnostima. Ofcom stoga odmah povlači dozvolu RT-a za emitovanje”, saopštio je regulator.